Nordvallen

Mjällom

Nordvallen och Nordparken – två klassiker. Arena med rik historia.

På Nordparken i Mjällom, dansade och roade sig folk förr i tiden. Och till Nordvallen, tvärs över vägen, kom den svenska friidrottseliten på 1950-talet och början av 1960-talet för att delta i Nordingråspelen. Några år efter andra världskrigets slut, i början på 50-talet, inleddes eran av stora friidrottstävlingar på Nordvallen. Då arrangerades Nordingråspelen på midsomrarna. Tävlingar som kunde dra över 4 000 åskådare. Efteråt gick man över vägen till Nordparken där det blev dans och andra nöjen.


Entrén till Nordvallen i Mjällom skvallrar om storhetstider med två entrékurer. FOTO: OLOF WIGREN.

I första början dansades det i ett närliggande sandtag där det byggdes provisoriskt dansgolv och senare i en annan del av byn. Men Nordingrå Sportklubb köpte mark och byggde Nordparken med sin danspaviljong. För att inte folk skulle smita in gratis, restes staket runtom med taggtråd (!). Intäkterna var viktiga för föreningen. De kunde uppgå till på den tiden ansenliga summor som 25 000 kronor. 1956 var trycket som störst. Då kom det 4 500 personer till Nordingråspelen och många av dem blev också kvar för de andra festligheterna. Det året satte Ragnar ”Ragge” Lundberg sitt sista av flera svenska rekord i stavhopp, 4,46. Det skulle stå sig i sex år. Andra affischnamn på den tiden var höjdhopparen ”Stickan” Pettersson och kulstötaren ”Myggan” Uddebom. Tävlingsgeneral var den numera avlidne Yngve Bergkvist, som kom till Mjällom från Bönhamn och blev en riktig eldsjäl som idrottsledare.


Den igenvuxna vattengraven för 3 000 metershinderloppen. Foto: OLOF WIGREN

Till Nordparken kom i sin tur några av dåtidens största dansband och här upplevdes också komikern Martin Ljung och boxningsvärldsmästaren Ingemar ”Ingo” Johansson. En bit in på 1960-talet ebbade allt ut. På Nordvallen blev det mest fotboll och på Nordparken tystnade musiken. Mjälloms Tunnbröd använde ett tag danspaviljongen som förråd innan den övergavs helt. Nu är den riven.

Det är idrottshistoria som viskas från tallarna kring idrottsplatsen och det som en gång var en populär festplats. Nordvallen borde få en slags K-märkning. För Nordparkens del är det tyvärr för sent.

Text: OLOF WIGREN
Foto: OLOF WIGREN & GÖRAN BERGMARK
Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Besök gärna Olof Wigrens hemsida där du bl.a. finner idrottsreportage och mycket intressant, i synnerhet från Ångermanland.

https://www.olofwigren.se/

Fakta

Förening
Nordingrå SK
Bildad
20/3 1932
Dräktfärg
Gul/svart
Idrottsplats
Nordvallen
Invigd
Midsommardagen 1951
Publikrekord
4500, Nordingråspelen 1956
Serie
Vilande. Senast i div VI Ångermanland A, 2002
Ort
Mjällom
Kommun
Kramfors
Landskap
Ångermanland
Invånare
202 (SCB 2018)
Tid för besök
September 2019

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här