Nytomtavallen

Hult

Landslagsmannen från Hult!

Ca en mil öster om Eksjö i Småland hittar vi det trevliga småländska samhället med det korta ortsnamnet ‘Hult’. Här bor ca 430 personer. Det finns skola F-6, livsmedelsaffär och en idrottsförening. Hult hade tidigare daglig persontågsförbindelse med Nässjö och Oskarshamn men den linjen lades ner 2014. Orten är kanske mest känt för att det var här som författaren och målaren Albert Engström växte upp. Han ligger också begraven på ortens kyrkogård. Men ortens fotbollslag IFK Hult har också gjort sig känt genom att ha hamnat på SVT Sportnytt vid minst två tillfällen. Och det har inte direkt med några inslag gällande spel högre upp i fotbollens seriesystem. Läs mer om det längre ned i texten.
 

 
63 matcher utan poäng 
Från slutet av 1950-talet t.o.m. säsong 1987 hade IFK Hult oavbrutet lag i division 6 utan uppehåll någon säsong. Utom då en match i säsong 1973 som aldrig blev spelad. Alla andra lag slutade på 22 matcher medan matchen mellan IFK Hult och Eksjölaget FC Eken aldrig spelades. I mitten av 1980-talet började det dock bli knapert med spelare och efter säsongen 1987 fick man avbryta sin trend lag varje säsong. Men IFK Hult kliver in i hetluften igen säsong 1990 när man gör comeback i division 6 Eksjö. Endast fyra inspelade poäng blev det, en seger och en oavgjord. Båda gångerna är det IFK Eksjö som står för motståndet. Efter segern den 24 augusti 1990 med 2-1 blir det sen en rejäl lång väntan på nästa poäng. 

Säsong 1990. 4 poäng, målskillnad 13-104 
Säsong 1991, 0 poäng, målskillnad 9-180 
Säsong 1992, 0 poäng, målskillnad 6-154 
Säsong 1993, 0 poäng, målskillnad 13-123 

Räknar man det till antalet dagar så är det 1 372 dagar. Det gör det till rekord i Sverige i antalet matcher utan poäng. Däremot så ligger de inte i bottentoppen gällande matcher utan seger. Där hittar vi Järbo GIK med 104 st (Gästrikland) 1977-1981. 
Dessa mindre bra resultat gör dock att TV Sporten får upp ögonen för IFK Hult. Vid inte mindre än minst två tillfällen gör Sportnytt reportage om IFK Hult. Och i ett avsnitt så är man t.o.m. på gudstjänst i kyrkan i byn där prästen avslutar gudstjänsten med en välsignelse med hjälp från ovan så att IFK Hult kan vinna en match. Så inget ont som inte för något gott med sig.  Dessutom så måste man ju verkligen hylla laget att man inte bara slänger fotbollsskorna och låser klubbhuset för gott. 
IFK Hult på Sportnytt https://www.youtube.com/watch?v=M5Tz3v6fIkA
 
Med hjälp av guds hand? 
Det får dock vara osagt om det var med hjälp från ovan men så kom äntligen den så efterlängtade segern. Sviten blir 63 matcher utan poäng. I säsong 1994 så vinner man mot rivalen Björkö GIK den 27 maj och man gör det ordentligt, hela 5-0! Efter matchen firades det rejält med champagne minns en spelare. Man skrapar faktiskt ihop ytterligare sex poäng och får en skaplig målskillnad på 20-58 samt att man får Björkö GIK bakom sig. 

Bättre i cupen än i serien 
Under flera somrar så spelades också den klassiska AE-cupen. (Albert Engström). Rickard, en f.d. spelare minns särskilt en match mot Nässjö som vanns med 2-1 av IFK Hult.  
- Hörde från spelare flera år efter att ”- Hult, de var ju sämst i serien, men i den där cupen då var de jäkligt vassa.” Motivation slår klass… 
 
Ett extremt dåligt förarbete 
”IFK hade en träningsplan där näraliggande bostadsbestånd nu finns. Det avtalades med kommunen att en ny plan skulle iordningsställas. Och så anlades den numera övergivna. Den dåvarande stadsträdgårdsmästaren fick uppdraget: det blev ett fuskbygge! Ett tunt ytlager hyvlades bort och det skyfflades på några lass grus. Ingen dränering blev gjord i ett mossområde, så planen blev totalt obrukbar. Den har aldrig använts, då den var vattensjuk och ospelbar.
 
Här har vi då denna grusplan: 

Landslagsmannen från småländska Hult! 
För många av oss som började spela fotboll som barn så fanns drömmar om proffsspel och att en gång presentera Sveriges landslag.  Så var det säkerligen även för Rickard Nordin som växte upp i Hult och började med knattefotboll i slutet av 1980-talet. Rickard började i IFK Hults A-lag och spelade sen hundratalet matcher mellan 1999-2005. Därefter gick resan vidare bl.a. till Göteborgslaget Gårda BK där två f.d. bronsmedaljörer från VM 1994 fanns med i laget. Thomas Ravelli och Kenneth Andersson. Och landslaget för Rickard undrar ni? 
Jo, det blev spel i ‘Riksdagslandslaget’ där Rickard haft positionen offensiv ytterback (stående 2:a från vänster)
 
Fotokälla: Privat
Rickard skriver. 
- Nytomtavallen hemma i Hult som kallades stubbåker. Den var så tuvig att det var svårt att slå en rak passning och än värre att skjuta på rullande boll. Störst eloge till eldsjälen Gösta som oförtröttligt städade, klippte gräs och kämpade. Han är för ovrigt med i youtube klippet ovan. 
 
Hur ser det ut nu för IFK Hult? 
Herrlaget är tyvärr vilande sen flera år. Senaste man hade lag i serie var 2014 då man kom på en 6:e plats av 9 lag i division 6 Vetlanda. Förvisso så har man deltagit två säsonger i Herr7an. Ett seriesystem inom Smålands Fotbollförbund för att försöka rädda småklubbar. På damsidan så höll man igång t.o.m. säsong 2021 tack vare samarbete med Höreda GoIF. 
Men det borde finnas goda chanser till comeback. Samhället är en trevlig ort, husen är billiga och Hult ligger på behagligt pendlaravstånd på till både Nässjö och Eksjö. Det borde locka barnfamiljer att flytta dit. Men ska det åter igen spelas seriefotboll på Nytomtavallen så krävs att någon axlar eldsjälen Göstas fantastiska jobb. 
Vi får hoppas att IFK Hult åter igen gör comeback så mysiga Nytomtavallen åter igen får uppleva seriefotboll. 

Stort tack till Rickard Nordin, Ingemar Berg från Klubbmärken.com, Svante Bernhard och Bengt Ekstedt

Fakta

Förening
IFK Hult
Bildad
1948
Dräktfärg
Blå tröja, blåa byxor, blå strumpr
Idrottsplats
Nytomtavallen
Invigd
Publikrekord
Serie
Herr: 2014, div 6 Vetlanda. Dam; 2021, div 4 Vetlanda
Ort
Hult
Kommun
Eksjö kommun
Landskap
Småland
Invånare
430 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
2013, 2023