Ormbergsvallen

Seskarö

Färden gick till Norrbotten. Den s.k. ”ryssvärmen” hade svept in, och termometern visade på 30 plusgrader. Östra Norrbotten var varmast i landet dagen till ära. Seskarö, beläget i Haparanda skärgård, förbinds med fastlandet och närliggande öar med ett antal broar. Här överraskades vi av långa och fina sandstränder. En idyll, där solen aldrig går ner. Åtminstone inte den här tiden på året när almanackan visar mitten på juni.

För den som är intresserad av historia, så rekommenderas att läsa vidare om Seskarö-upproret 1917. Svensk militär ingrep då mot hungrande demonstranter i slutet av maj 1917.

Men nu ska vi bege oss till Ormbergsvallen, idrottsplatsen i Seskarö. Eller AssiDomänvallen, som den kom att bli kallad när jordplanen gjordes om till gräsplan. Det skedde 1998, lagom till att Seskarö IF firade 30 år. Ska vi tro att sponsorn bakom namnet också låg bakom bygget av läktaren? Den är nämligen väldigt speciell. Som ni kan se i bildgalleriet är det flera små bänkar som har sammanfogats för att bilda en läktare.

Klubben bildades alltså 1968, och har bestått av flera sektioner såsom brottning, bandy, skidor, orientering och såklart fotboll.

En av klubbens mest meriterade någonsin är brottaren Karl-Erik Innala som 1989 vann SM-guld i grekisk-romersk stil, då tävlande för Haparanda SK Taktik.

Den första idrottsföreningen bildades redan 1915, och hette IFK Seskarö. Internationella matcher spelades tidigt, då lastfartyg från England, Holland och Belgien lade till i Seskarö och besättningen spelade boll på kvällarna.

En andra idrottsförening bildades 1932, som kom att få namnet Seskarö AIF. De trädde 1932–33 in i division 2 Haparanda-serien, och i en serie med fyra lag slutade de på en andraplats. Övriga lag var Haparanda SK, Övertorneå IF och Båtskärsnäs IF. Seskarö AIF höll igång seriespelet, förutom ett par kortare uppehåll, till 1961.

Åren gick, och suget efter idrott blev större så 1968 bildades Seskarö IF. De har genom åren pendlat mellan femman och sexan, med en toppnotering 1999 då laget spelade en säsong i division 4 Norrbotten Norra. Men efter besöket i fyran blev det bara totalt fyra år till i seriespel, då laget efter 2001 drog sig ur seriespel. En comeback gjordes 2013, och de intog jumboplatsen i division 5 Norrbotten Norra både 2013 och 2014. Sedan dess står representationslaget som vilande.

Det uppges i skrivande stund (juni 2020) att Expedition Robinson ska spelas in i Haparanda skärgård, på en ö nära Seskarö. Kanske utslagna Robinson-deltagare kan få en "andra chans" genom att väcka liv i det insomnade fotbollslaget Seskarö IF?

Historik hämtad från Seskarö IF:s hemsida
http://seskaroif.se/?page_id=4

Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Seskarö IF
Bildad
1968
Dräktfärg
Svart/Svart
Idrottsplats
Ormbergsvallen (AssiDomänvallen efter omläggning till gräs 1998)
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast i division 5 Norrbotten Norra 2014
Ort
Seskarö
Kommun
Haparanda
Landskap
Norrbotten
Invånare
378, SCB 2019
Tid för besök
Juni 2019