Råsängens IP

Pauliström


Från förra uppdateringen i idylliska Näshult tar vi oss ca 35 km norrut till pappersbrukssamhället Pauliström i Vetlanda kommun. En ort som blev mest känd för att här uppfanns pappersblöjan.

Pauliström har verkligen blivit en ort som saknar allt vad det gäller service. Saknad av affär, macken är nedlagd, fotbollsföreningen har inte haft lag sen 1994 och till råga på allt så lades skolan ned för några år sen. Men smällen slutar inte där utan kommunen väljer dessutom att riva skolan. Försämrad service och långa avstånd sätter sina spår i befolkningsutvecklingen.
Husen säljs till lågpriser runt 200 tusen kr men frågan är vilka som vill bor där, möjligtvis tyskar.
Pauliström fick tätortsstatus 1970 (mer än 200 invånare). Sen ökade befolkningen stadigt fram till början av 80-talet då det bodde ca 450 personer. Sen dess har det dalat kraftigt och år 2010 var invånarantalet nere på ca 220. Ganska konstigt då pappersbruket på orten fortfarande finns kvar. Kanske kan vi kalla Pauliström för Vetlandas svarta får ?

Hela området runt fotbollsplanen som även omfattar hockeyrink, tennisbana, skateboard ramp och omklädningslokal andas sällan använt. Det växer högt gräs, byggnader är i illa skick och dörrar är nedklottrade.

Barnen skjutsas nu till grannsamhället Kvillsfors för att gå i skolan. En ort som har ett mer ljusare läge utmed landsvägen och hyfsat nära in till Vetlanda. Här finns förutom skola, affär även en idrottsförening med bl.a. fotboll och innebandylag.

Pauliströms IF bildades 1972, vilket var ganska sent med tanke på att det är en bruksort. Vad det beror på har jag ingen aning om men orten andades uppbyggt på 50-60talet. Till en början hade man inget eget seniorlag utan endast pojklag. Därför slog man ihop sig med två andra lag från socknen år 1978. Karlstorps IF och Kråkshults SK. Dessa två lag hade i sin tur slagit ihop sig 1971 då deras spelarmaterial var tunt. Det nya laget fick namnet KPK Allians. Mer om detta kan ni läsa på Kråkshults SK sidan är på idrottsplats.se

Råsängens Idrottsplats är mest idag en äng bestående av två mål, två avbytarbås, en söndrig klocka och en igenbommad kiosk.
Men under ca 20 år var det en aktiv plats för samhällets lirare.

Fakta

Förening
Pauliströms IF
Bildad
1972
Dräktfärg
Grön tröja, svarta byxor, gröna strumpor
Idrottsplats
Råsängens IP
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Vilande, lag senast 1994 (Div.6 Vetlanda)
Ort
Pauliström
Kommun
Vetlanda kommun
Landskap
Småland
Invånare
221 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Samhället Pauliström ligger rätt avskuret från någon större väg. Närmsta större ort är Hultsfred som ligger 25 km österut. Kommun huvudorten Vetlanda ligger ca 35 km västerut. Har ni väl hittat till Pauliström så är desto lättare att hitta till Råsängen då den ligger synlig utmed vägen. Kommer ni från Vetlanda så har ni Råsängen på er vänstra sida.

Tid för besök
Augusti 2010