Ringaslätt

Gammalstorp


Från förra uppdateringen i Hörvik är det ca 16 km nordväst till Gammalstorp där idrottsplatsen Ringaslätt ligger. Båda idrottsplatserna innehåller endast en fotbollsplan vilket tilltalar mig. Det ger en mer mysig känsla än idrottsplatser som har flera planer runt om sig. Då blir det mer som ett öppet fält.

Ringaslätt ligger verkligen mysigt till ute på landsbygden. När jag gick runt med kameran och fotade så blev jag än mer bevisad att jag befann mig på landsbygden då en av idrottsplatsens grannars tupp gol glatt för mig.

Ringaslätt tilltalar mig mycket som sagt. Jag föredrar det som är gammalt, har personlig prägel och inte är fabriksgjort som t ex avbytarbås i plexiglas. Här på Ringaslätt är det enkla avbytarbås med orange pressening. Liknande som finns i bl.a. Midingsbygdens IF, Ringamåla IF och Gränum (kommande uppdatering).
Längs delar runt planen finns ett gammalt hängräcke med klassiska gamla stenstolpar. Räcket är inte spikrakt utan går lite sin egen väg. På ett ställe har det säkert blåst ner ett träd vilket gett ett krafigt vika på räcket likt en kraftig kurva på Stockholmsbörsen.
Som grädde på att bekräfta att detta är en tvättäkta landsbygdsidrottsplats så finns en stenmur bakom det södra målet.

Jag har tidigare nämnt boken ´Svensk Idrottsfolk´. En gammal bok om föreningar och utövare. Boken är från 40-talet och innehåller en hel del skrift som kanske inte är så vanlig idag.
Här om Gammalstorps GoIF.
Mest kände medlem torde väl utan gensägelse  ha varit Bertil Gustafsson (Gammalstorparen), som i sin specialgren, stav, varit såväl landslagsrepresentant som svensk mästare.

Något annat som var vanligt förr, särskilt på landsbygden var att en släkt ofta var dominerande  i en föreningen. Om Gammalstorps GoIF nämns inte mindre än sju stycken Håkansson av de ca 15  namnen som stod med. Än idag så finns namnet Håkansson representerad i styrelsen.

En på facebooksidan för Idrottsplats.se berättade denna roliga anekdot från Ringaslätt.
-Klassisk mark här i Sölvesborg.

En historia jag fått berättat är då en elitdomare var här och dömde. Det kan ha varit under ett mästerskapsuppehåll i allsvenskan. Det var flera utvisningar och många gula kort på hemmalaget. När så Mr Gammalstorp Lars-G
öran Håkansson skulle betala domarna efter matchen så öppnade han dörren till domarrummet och kastade in väskan med pengarna med orden: "ta vad ni ska ha, bara ni försvinner och aldrig kommer tillbaka".

Nu har som sagt inte Gamalstorps GoIF haft lag sen 2012 men tack vare Sölvesborgsföreningen FK Sölvesborgs United så spelas det åter seriespel på vackra Ringaslätt.

Givetvis värt ett besök, speciellt om du som jag går igång på det gamla.

Fakta

Förening
Gammalstorps GoIF
Bildad
1924
Dräktfärg
Röd tröja, vita shorts, vita strumpor
Idrottsplats
Ringaslätt
Invigd
1929
Publikrekord
Troligtvis 1400 personer från en match år 1932
Serie
Vilande sen 2012, div. 6 västra Blekinge.
Ort
Gammalstorp
Kommun
Sölvesborgs kommun
Landskap
Blekinge
Invånare
168 (SCB 2010)
Hitta hit

Byn Gammalstorp ligger ca 5 km norr om Sölvesborg. Kommer du söderifrån och ha kommit till kyrkan så får du vända. Idrottsplatsskylt ska finnas till vänster om du kommer söderifrån.

Tid för besök
Augusti 2012