Rislidens IP

Risliden

Nu tittar vi till ännu en norrländsk inlandsby. Byn Risliden med ca 50 invånare ligger ca en timmes bilfärd från den västerbottniska kusten. Risliden är en by i Norsjö kommuns östra del. Den är belägen 17 km sydost från huvudorten Norsjö.

Rislidens Sportklubb startade sin fotbollsverksamhet 1947. I 50-talets början köptes mark i byns östra del, och Rislia IP blev anlagd. Laget började i seriespel 1952, och har som bäst noterats för ett antal säsonger i division IV där 1-0-segern mot storebror Norsjö IF 1992 rankas väldigt högt. 1966 gick laget starkt i Lilla DM. Så pass bra så att det faktiskt gick hela vägen till finalseger, 5-0 mot Gunnarn. På vägen slog de ut bra div 4-lag som Malå och Clemensnäs. Året därpå höll laget på att återupprepa bedriften, men föll då i final mot Täfteå IK.

Fotbollsplanen var inte av bästa klass till en början. Den dammade alldeles vansinnigt, så i slutet på 60-talet beslutades det att anlägga gräs och sedan 70-talets början har det varit gräsplan i Risliden.

Klubben gick under namnet Rislidens SK till 1977, då nedlagda Lossmens IF (slutade med fotbollen 1973) i ett sista årsmöte beslutade att gå samman med RSK. Det nya namnet blev Risliden/Lossmens SK.

2002 upphörde RLSK med fotbollen, men 2013 gjordes ett nytt försök att återuppta verksamheten. Första året blev en klang- och jubelföreställning då laget vann division VI Västerbotten Norra, en poäng före Myckle IK 2. Man tackade dock nej till plats i division V, och fortsatte spela i sexan men står som vilande sen 2016.

Tack till Göran Bergmark för foto och text.

Fakta

Förening
Rislidens SK
Bildad
1947
Dräktfärg
Röd tröja, röda shorts, röda strumpor
Idrottsplats
Rislidens IP
Invigd
Början på 50-talet
Publikrekord
?
Serie
Vilande sen 2016. Då i div 6
Ort
Risliden
Kommun
Norsjö kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
80 (SCB 2015)
Hitta hit

Byn Risliden ligger ca 17 km från Norsjö. Idrottsplatsen ligger i byns södra del utmed genomfartsvägen.

Tid för besök