Runnåkra IP

Huskvarna


Ej besökt. Bilderna är inskickade av föreningen.

Info inskickad av klubben

Egnahems Bollklubb håller till på den östra höjden ovanför Huskvarna. Anläggningen heter Runnåkra och består av 11-mannaplan, 7-mannaplan samt konstgräsplan. I övrigt finns klubbstuga med servering samt 8st omklädningsrum. EBK har även tillgång till Ådalsvallen som används som träningsplan.

Så startade vi

Egnahems Bollklubb bildades 1963 ursprungligen som en isbaneförening. Behovet av någon form av föreningsverksamhet inom detta var mycket stort. Det skulle dock dröja ytterligare två år innan vi med kraft startade verksamheten. Detta skedde när vi blev medlem i Svenska Riksidrottsförbundet och Smålands FF. Den tidigare isbaneverksamheten lades på is, istället tonade fotbollen fram mer och mer, som den sport vi skulle ägna intresset för. Under denna period spelade klubben med i en pokalserie med stor framgång, vilket gjorde att EBK tog steget in i seriesystemet.

Någon lokal att samla alla tillströmmande ungdomar fanns inte till buds och tanken på en egen härd pyrde bland medlemmarna. Chansen kom fortare än vi vågat drömma om. Ett tvåvåningshus på Egnahem skulle rivas och vi höll oss framme och fick rivningstillstånd. Detta blev start och grundplåten till vår nuvarande klubbstuga. Markfrågan kunde efter många om och men lösas för oss på ett mycket tillfredställande sätt. Huskvarna Stad släppte till mark och första spadtaget togs 1969. Vintern 1970 flyttade vi in i stugan och därmed hade EBK en fast grund att vila på.

Verksamheten sköt i höjden med en rasande fart, men trots detta hade vi än långt vittgående planer i huvudet. En egen fotbollsarena!! Efter kontakter med såväl markägare som kommun kunde vi även bärga detta projekt i hamn. Kostnads- och arbetskrävande naturligtvis, men medlemmarna drog det tyngsta lasset på ett mycket hedervärt och beundransvärt sätt. Jämsides med huvudarenan byggdes en träningsplan. 1976 invigdes fotbollsplanen samtidigt som vi döpte anläggningen till Runnåkra.

Antalet medlemmar består idag år 2009 av ca 600st. Ca 60% av dessa är aktiva.

Om egnahem

Stadsdelen i Huskvarna där klubben Egnahems BK håller till heter Egnahem.

(Några av de egnahemsområden som byggdes till följd av bostadspolitiken under 1900-talet fick namnet ”Egnahem”, som Egnahem i Trollhättan och Huskvarna. På många orter i Sverige finns även gator som heter Egnahemsgatan eller Egnahemsvägen. En tätort har fått namn efter egnahemsformen, Burlövs egnahem i Skåne.)

Fakta

Förening
Egnahems BK
Bildad
1963
Dräktfärg
Orange tröja, svarta byxor, oranga strumpor
Idrottsplats
Runnåkra IP
Invigd
1976
Publikrekord
?
Serie
2014: Herr Div 4 nordvästra. Dam Div 3 nordvästra
Ort
Huskvarna
Kommun
Jönköpings kommun
Landskap
Småland
Invånare
22 800 (enligt SCB 2012)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök