Sandavi

Växjö


En relativt ung klubb och idrottsplats jämfört med övriga ‘gamlingar’ på hemsidan. Sandsbro AIK bildades 1970 ur gamla klubben Gårdsby IK som hade lag i seriesammanhang senast 1968. Det dröjde dock tills 1985 när det första a-laget spelade för Sandsbro AIK.

Sandavi är helt klart den mest natursköna idrottsplatsen i Växjö Kommun. Omgiven av vallar på alla fyra sidorna och blandningen av skog och sjön Toftasjön som ligger bara några meter bakom den östra långsidan gör den till en riktigt härlig fotbollsidyll. En riktig pärla.

Vet inte riktigt när Sandavi stod klar men troligtvis någon gång i mitten av 80-talet. Rätta mig gärna någon som vet. I mina ögon så ska en riktig 10 poängare för en idrottsplats/arena innehålla inslagen av skog, närhet till sjö, rejäla grässluttningar, stenläktare, jordbrukslandskap, gamla byggnader och en vacker entré t ex klassisk svensk folkparksentré. Någon direkt entrébyggnad finns inte på Sandavi men väl många av mina andra kriterier.

Måste bara tipsa om ett favoritställe när det gäller café som inte ligger särskilt långt ifrån Sandavi ifall ni är i närheten och blir sugna på en ‘kopp lut och något hembakat’. Kolla in Toftstrands konditori som ligger lite längre norrut på Sandsbrovägen så förstår ni varför.

Som sagt, är ni på genomfartsresa eller arenafotografering i Växjö. Ta gärna Värendsvallen men missa definitivt inte Sandavi. Dessvärre hade jag gärna lagt till ett besök på nostalgiska Gamla Värendsvallen också men den finns bara i minnet sen grävskoporna satte käftarna i den i mars 2011. Dock kan ni se bilder från Gamla här på hemsidan när den var aktiv. Klicka här.

Fakta

Förening
Sandsbro AIK
Bildad
1970
Dräktfärg
Gula tröjor, gröna byxor, gula strumpor
Idrottsplats
Sandavi
Invigd
80-talet
Publikrekord
?
Serie
2014 (a-lag): Herr; Div. 4 sydvästra. Dam; Div. 3 sydvästra
Ort
Växjö
Kommun
Växjö kommun
Landskap
Småland
Invånare
60 887 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Sandsbro är en stadsdel i norra delen av Växjö. Från Växjö Centrum följ Sandsbrovägen och vägskylt 23 mot Åseda. Vid ankomst till Sandsbro ta avfart mot Fyllerydsvägen. Idrottsplatsen ligger nedanför skolan på vänster sida om vägen.

Tid för besök
Juni 2010