Skogsängens Idrottsplats

Torpa

Prästens klubb!

Landsbygdsdöden på den svenska fotbollskartan har skördat många offer runt om i Sverige. Men vi har undantag av mindre föreningar som lyckats klara sig trots att de ligger fem minuters körning utanför civilisation konstgräsplaner. Nu presenterar vi en sådan förening. 
Ca tre mil sydväst om Ljungby i Småland så hittar vi byn Torpa. Här i Torpa socken bor knappt 300 personer. Idrottsplatsen heter Skogsängen och ligger precis som namnet tilltalar, lika vackert inne i skogen. En utspark från byns kyrka och den nedlagda skolan (stängdes kring 2012). Men idrottsföreningen Torpa IF lever vidare, nu som 61 årig förening (skrivet 2023). 

En som varit med länge i föreningen är Erik Hedvåg som mäktat med imponerande 821 matcher. Men rekordet kan vara i farozonen. Eriks son Martin har redan passerat 500 matcher och är på god väg mot 600. Så totalt har de båda alltså redan snart spelat 1400 matcher i den röda Torpadressen.
 
Idrottsplatsen har ett vackert läge med skogen tätt inpå och med en brant gräsvall bakom södra målet. En tacksam idrottsplats att fota tack vare den inbäddade omgivningen, vädret för dagen hjälpte till samt att det inte stod femtioelva målställningar kring fotbollsplanen som förstörde den vackra omgivningen. 

Att skogen ligger så pass nära kanske däremot inte är så roande en sen sommarkväll när mygg och knott går till attack. 
En perfekt landsbygdsidrottsplats, avsaknad av takläktare men vem behöver det på en sådan här vacker idrottsplats ? 
 
Apropå rekordspelaren Erik Hedvåg i föreningen så kommer här hans berättelser om Torpa IF. 
 
Tack vare prästen
Torpa IF såg dagens ljus den 24/1 1962 när klubben bildades i Sockenstugan av prästen och nyvalde ordföranden Ove Hegborn. (Bygdens tidigare lag Ränte BK hade tvingats lägga ner i slutet av andra världskriget.) Hegborn fick hårt motstånd av bygdens högkyrkliga församling men han och ungdomarna vann striden. Det var mycket smutskastning och tidningen Arbetet skrev bland annat att spelarna tog nattvarden före matcherna!


Torpa IF 1963
Man tränade på en äng i Torpa och spelade sina matcher i Lidhult innan idrottsplatsen invigdes 1964. Klubben gick från div sju till div fem på två säsonger. Laget bestod av ortens ungdomar och första stora nyförvärvet blev Kenneth Ekman. (kanske mer känd som hockeyspelare i b la Tingsryd). Genom åren har många varit föreningen trogna, där Sven Annerhagen är bäste målskytt med 393 mål. Som bäst har TIF gjort två säsonger i div 4 (2009-10) men idag är man ett stabilt div 5 lag med 3 kval till div 4 som bäst under de senaste åren. Dagens mest kända spelare är Johan Palm som spelat i Halmstad BK och IFK Värnamo, dessutom har han 43 matcher i polk- och juniorlandslaget. 

Så kunde ett referat i Smålandsposten av kände Kjell Håkansson, Hinneryd se ut 1968. 
”Efter några mindre vällyckade matcher på sistone kunde Torpa överraskande få ena pinnen med sig hem från höstpremiären i Hinneryd. Hemmalaget var annars skyhöga favoriter men än en gång besannades det gamla talesättet att det inte går att promenera hem en seger mot en än så underlägsen motståndare. Torpas 1-0 ledning i halvtid var fullt rättvis då Sven Annerhagen och Kenneth Noréns kontringar var långt farligare än den uddlösa hemmakedjans långhalmströskning i mitten utan tillstymmelse till kantspel. Hemmalaget borde kvitterat före paus men L-G Nilsson fruktade högerkanon förbyttes vid två tillfällen till två mjuka bomullstussar tillika rakt på målvakten”. Längre fram i referat (efter två snabba hemmamål) ”I 85:e minuten kom en rättvis kvittering i form av en perfekt horisontalskalle av Lennart Berg. De resterande fem minuterna kunde gett uddamålsseger till vilket av lagen som helst. De bästa i Torpa voro Sven Annerhagen, Kenneth Norén, Sven-Erik Steen och högerhalv Persson. 

Torpa IF 1970

Förr fanns flera affärer i Torpa, bank, kafé, skräddare, skomakare, kvarn, mejeri och givetvis skola. Allt är nedlagt men orten lever vidare via ett känt buss- och teknikmuseum och en aktiv idrottsförening. 

Stort tack till Erik Hedvåg samt klubbmärken.com

Fakta

Förening
Torpa IF
Bildad
24/1 1962
Dräktfärg
Röd tröja, röd byxa, röda strumpor
Idrottsplats
Skogsängens Idrottsplats
Invigd
1978
Publikrekord
Publikrekord 800 vid invigningen mot Älmhults IF 1978
Serie
2023 (a-lag): Herr; Div. 5 Småland sydvästra.
Ort
Torpa
Kommun
Ljungby kommun
Landskap
Småland
Invånare
290 (i Torpa socken)
Hitta hit

Byn Torpa ligger ca 26 km sydväst om Ljungby i Kronobergslän. Idrottsplatsen Skogsängen ligger i byn mellan kyrkan och nedlagda skolan. 
 

Tid för besök
juli 2020