Skogsmon

Vidsel

Robotbyn Vidsel, kan den ha fått sitt smeknamn för att spelarna i Vidsels IK sköt långskott som likt målsökande missiler letade sig i nät? Nej, hur märkligt det än kan låta så är det inte så. Robotbyn kallas den på grund av närheten till FMV Vidsel Test Range (tidigare benämnd Robotförsöksplats Norrland) som är Europas största militära provområde på land.

Idrottsklubben i Vidsel bildades 1936, och genom åren har VIK varit aktiva inom totalt nio idrotter. Backhoppning var en av dem, och där lär en viss Jan Boklöv ha backrekordet på 21,5 meter. Den verksamheten avslutades 1983.

Vidsel har precis som många andra små orter fått brottas med problem som utflyttning och en minskande verksamhet. Damlaget la ner efter säsongen 1988, och hade då varit igång i seriespel sedan 1974. Herrarna inledde sitt seriespel redan 1942–43. Senaste deltagande för herrseniorerna var säsongen 2009, då laget spelade i division 5 Norrbotten Södra. På senare år har det endast varit ungdomslag aktiva. Anläggningen Skogsmon är riktigt fin, och har goda förutsättningar. Här finns två 11-mannaplaner (grus + gräs) och en 7-mannaplan på gräs, och två separata omklädningsbyggnader.

Innan Vidsels IK bildades 1936, så fanns en klubb som såg sitt ljus 1927: Vidselbygdens IF. Den föreningen siktade främst in sig på längdskidor, men gick i graven redan i början av 30-talet. När Vidsels IK kommit igång, så var medlemsavgiften 50 öre/kvartal. Först hade man dock satt 1 kr/kvartal, men det ansågs vara alldeles för dyrt så man halverade priset.

Genom åren har Vidsel huserat mestadels i femman och sexan, med ett par kortare gästspel i fyran. A-pojkarna vann Norrbottens-DM 1966, och i det laget spelade "Dunder-Don", Don Andersson, som blev allsvensk med IFK Sundsvall på 70-talet och även spelade med Brynäs när de tog klivet upp till Allsvenskan. Som smeknamnet antyder, så fick hans tunga skott målvakterna att darra. Kanske det var som i serietidningen Buster, när Super-Mac avlossade stora kanonen? Målvakterna slängde sig för att undvika att bli träffade, inte för att rädda skottet...

Vidsel ligger i ett naturskönt område, och ett besök vid den närliggande Storforsen rekommenderas. Storforsen ligger alldeles intill väg 374, inte långt från Skogsmon och Vidsel. Det är Europas största obundna fors, och väl värd ett besök.

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Klubbmärket hämtat från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Fakta från jubileumsskriften Vidsel IK 70 år, och Brunnhages fotbollsböcker.

Fakta

Förening
Vidsels IK
Bildad
1936
Dräktfärg
Röd/Vit
Idrottsplats
Skogsmon
Invigd
Publikrekord
Serie
Senast i division 5 Norrbotten Södra 2009
Ort
Vidsel
Kommun
Älvsbyn
Landskap
Norrbotten
Invånare
540 (SCB 2018)
Hitta hit

Synlig från väg 374, vid den östra infarten till byn

Tid för besök
2019-07-26