Skogsvallen

Luleå

Skogsvallen, det är ett namn som Luleå inte är ensamma om direkt. Skogsvallen återfinns på flera håll, både i norr och i söder i idrottsplatsfaunan. Men Skogsvallen i Luleå är unik ändå. Det har aldrig spelats allsvensk fotboll högre upp i Sverige än i Luleå. 1971 var året. IFK Luleå inledde optimistiskt, men dalade under hösten och äventyret i societeten blev bara ettårigt. Snittpubliken under det allsvenska äventyret var 7846 personer! Samma sommar, inför 5762 åskådare på Skogsvallen, gjorde Kevin Keegan sitt första mål för Liverpool efter övergången från Scunthorpe. Detta i en match som Liverpool vann med 5–0.


Det historiska laget som 1971 spelade i Allsvenskan.

IFK Luleå har annars också varit nära Allsvenskan vid ett par tillfällen. Både 1959 och 1960 vanns division 2 Norrland, och båda gångerna föll Luleå i kvalet. Men det kanske värsta minnet alla kategorier för IFK Luleås supportrar torde vara säsongen 1992. Luleå hade under ett par säsonger varit ett topplag i dåvarande division 1 Norra – som då var en av två div 1-serier direkt under Allsvenskan. Hösten 1992 vankades det återigen kval till Allsvenskan. Motståndare var Västra Frölunda IF. Den första kvalmatchen spelades i 12 minusgrader på Hertsöns konstgräs, och Luleå vann med 2–1. I returen på Ruddalen i Göteborg såg det ut som att Luleå var på väg att öppna Norrlandsfönstret. Luleå ledde nämligen med 2–0 i halvtid! Det rapporterades om hur Frölunda-supportrar lämnade Ruddalen i paus, då deras allsvenska dröm gått i kras. Frölunda var tvingade att göra fyra mål i andra halvlek, och det kunde väl inte gå? Men inom loppet av tretton minuter vände Frölunda 0–2 till 4–2 och vann med totalt 5–4. Mirakelvändning och euforisk glädje för Frölunda. Hemresan från Göteborg och upp till Luleå måste ha varit enormt lång...

På senare år har laget spelat växelvis i nya division 1 Norra (tredjenivån efter att Superettan lades till i samband med serieomläggning 2006) och division 2 Norrland. Två säsonger (1999 och 2000) var IFK Luleå nere i division 3 Norra Norrland. Skogsvallen fick konstgräs 2008. Innan konstgräset lades ut spelades ibland matcher på Hertsö IP:s konstgräs när gräset på Skogsvallen inte varit spelbart.

Publikrekordet härrör från 1960, då hela 13,645 åskådare trängdes på Skogsvallen för att se det allsvenska kvalet mot IF Elfsborg. Luleå hade fått en drömstart på kvalet, med 2–1-seger borta mot Kristianstad, och när Sture Lindwall gjorde 1–0 redan i den femte minuten så vädrade Luleå-publiken sina lungor. Kvitteringen kom efter en halvtimme, och den olidligt spännande matchen stod och vägde ända tills det återstod tolv minuter då Elfsborgs vändning var ett faktum. I sista kvalmatchen föll Luleå med 2-1 mot Örebro på neutral plan i Stockholm. Elfsborg och Örebro som gick upp till Allsvenskan klarade sig rätt bra säsongen 1961. Eller vad sägs om Elfsborgs allsvenska guld, fem poäng före IFK Norrköping? Örebro slutade på en fjärdeplats. Så kanske IFK Luleå hade lyckats rätt bra OM de hade gått upp då, men det får vi aldrig veta.

Idag är publikkapaciteten ca 5000. Förutom huvudplanen som är belagd med konstgräs har man även en träningsplan med naturgräs. Löparbanor omger fotbollsplanen, och det finns även möjlighet till både längdhopp och kastgrenar.

Idag är det endast fotboll som är aktivt inom IFK Luleå, men tidigare har bl.a. hockey och friidrott varit på programmet. Hockeysektionen slogs 1977 samman med Luleå SK och bildade Groko Hockey som 1979 blev Luleå HF. Ungdomsverksamheten inom fotbollen är stor, och där deltar ca 500 pojkar och flickor i åldrarna 7–19 år.

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö
Fakta hämtade från hemsida, Wikipedia och Brunnhages fotbollsböcker.
Klubbmärke från Ingemar Bergs eminenta hemsida: klubbmarken.com

Fakta

Förening
IFK Luleå
Bildad
20 september 1900
Dräktfärg
Vit/Blå/Vit
Idrottsplats
Skogsvallen
Invigd
Publikrekord
13645 (Allsvenskt kval mot Elfsborg, oktober 1961)
Serie
Division 2 Norrland (2019)
Ort
Luleå
Kommun
Luleå Kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
44054 (SCB 2017)
Tid för besök
Maj 2016

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här