Skyllbergsvallen

Skyllberg

K-märkt till ett hundra procent !

Det är inget nytt att Skyllbergsvallen i bruksorten (eller rättare sagt bruksbyn) Skyllberg några mil om nordost om Askersund tillhör den absoluta gräddan för oss idrottsplatsfanatiker. Den har omnämnts både i böcker såsom min Idrottsplatsen i våra hjärtan, Riksidrottsförbundets bok ‘På edra platser' och på olika topplistor/bucketlists för arenalistor. 
 
Trots sitt nära läge utmed väg 50 mellan Askersund och Örebro så ligger fotbollsplanen vackert med närheten till landsbygden och Rönneåns vatten. Men framförallt är det den K-märkta idrottsplatsen med sin gamla genuina gröngula träläktare från tidigt 1940-tal, staket i trä runt planen och den fina entrén som gjort att idrottsplatsen fått sådan hög stämpel. 
Säkert så har här en och annan idrottsplatsromantiker smygplanerat in i förväg familjens fikastopp utmed riksväg 50. 
- Nähe, nu är det dags att sträcka på benen familjen. Oj, här var visst en idrottsplats ….. 
 
Och det är inte så att idrottsplatsen bara sköts om och används sporadiskt utan den används flitigt. I Skyllbergs IK finns både herrlag, damlag och flertalet med ungdomslag.  
Men hur kan det ens komma sig att en by med inte ens 100 invånare kan lyckas med att ha en sådan fin idrottsplats och fotbollsplan ? 
 
Två klubbar blev en
Vi drar tillbaka tiden 100 år (skrivet 2022). Det är nämligen det året som föreningen IFK Skyllberg bildades och även grannklubben Lerbäcks BK. Under mitten av 1930-talet börjar möten om en sammanslagning mellan klubbarna samt bruksägaren Ivan Svensson. Det slutade med att en sammanslagning och det nya namnet blev alltså Skyllbergs IK. Klubbens första möte hölls den 13 februari 1936. 
Skyllbergs bruk är ett av landets äldsta företag som ännu är i bruk. Nu tillverkar dom bl.a. spik, tråddragning, vägbommar m.m. Bruksägaren på 1930-talet som hette Ivan Svensson var en stor fantast av idrott. Bruket ställde mark till förfogande för att iordningställa en idrottsplats. Den 30 juni 1939 invigs Skyllbergsvallen med tal från borgmästaren och inför över 1000 åskådare. Samma år påbörjas arbetet med träläktaren som sen invigs 1941. Läktaren har sen byggåret renoverats och innehåller förutom omklädningsrum också bastu och samlingslokal. 


Ta rätt avfart !
NÄR du åker till Skyllbergsvallen (lägg märke till att jag inte skriver OM utan NÄR) för hit måste du åka. Då ska ni välja den första avfarten till Skyllberg. Ta er först bort till bruksbyggnaden med den fina gamla neonskylten (se bild nedan) därefter kan ni ta er via Herrgårdsallén bort till Skyllbergsvallen. Att vandra in på Skyllbergsvallen är verkligen som att vandra in en tid tillbaka i tiden samtidigt som man blir överdoserad av nostalgi. Missa inte att vandra bort till den norra änden av fotbollsplanen och notera närheten till Rönnesån. Här är inte frågan om det hamnat några bollar i vattnet utan om hur många.

Som extra grädde på moset för oss idrottsplatsromantiker så kan vi pusta ut då hela Skyllbergsvallen är K-märkt. Det är kanske inte är pga seniorlagets framgångar som klubben gjort sig känt, där har det enligt historiken blivit mest spel i div. 5 resp div. 6 förutom några år i div. 4. På meritlistan över spelare som klubben fostrat hittar vi Niklas Klingberg som nådde allsvenskt spel med Örebro och sen Pierre Tillman som spelade för Varbergs BoIS i superettan. Mest anmärkningsvärt med Pierre var att han blev proffs utomlands och skrev på för Indiska Chennaiyin FC. Men sejouren blev kortvarig. Han hamnade i tvist med klubben och han blev den första spelaren att anmäla en klubb i Indiska högsta ligan Super League. Orsaken var att han ansåg sig illa behandlad då klubben inte följde FIFA-reglerna och var sen med att betala hans lön. 

  • Första säsong, 1935-36. 
  • Bästa säsong, 1988. Tvåa i div. 4 Örebro län
  • Säsong 2022. Division 6 Örebro


En som har många minnen från Skyllbergsvallen är Askersundsprofilen Ove Danielsson . 
- När jag kom till Skyllberg från Askersund var det bara  vinst som gällde för hemmalaget. Askersundarna skulle ha på pälsen.  Som många  andra ställen fanns det ett  gäng "experter"  vid klockan på långsidan. De visste både hur vi och hemmalaget skulle spela. Annars var det trevligt att byta om under läktaren, precis som i Askersund. Skyllberg fick kulturbidrag för sin medan den i Askersund revs. 
Apropå Ove så har han precis kommit ut med sin bok om Askersund. Där finns bl.a. kapitel om Skyllbergsvallen samt mer om idrott.Bild & Kultur – Reklambyrå med eget bokförlag (bild-kultur.se)

Tack till Ove Danielsson och Ingemar Berg med hans klubbmärken.com

Har du något minne som du vill dela med dig av från Skyllberg så hör gärna av dig !
mats@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Skyllbergs IK
Bildad
1922
Dräktfärg
Vita tröjor, blå byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Skyllbergsvallen
Invigd
1939
Publikrekord
?
Serie
2022: Herr, division 6 Örebro. Dam: division 3 Örebro-Västmanland
Ort
Skyllberg
Kommun
Askersund
Landskap
Närke
Invånare
63 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Kartlänk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2022

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här