Slättens IP

Habo

Historia

Habo IF bildades den 26 april 1926. Sektioner för fotboll och friidrott, som kallades allmän idrott, fanns med redan i starten. Även om man tränade och spelade bandy så blev ingen sektion vald förrän 1928. Detta år tillkom även sektioner för cykel och skidor.

Ett betydelsefullt genombrott skedde 1929 då föreningen skötte inträde i Riksidrottsförbundet. Samma år var det premiär för Habos fotbolls lag i seriesammanhang, en pokalserie kallad Mössebergsserien. När serien var färdigspelad stod Habo IF som seriesegrare, alltså redan första året i seriespel.

En fotbollsplan fanns vid Slätten redan när föreningen bildades och på årsmötet 1930 beslutades att idrottsplatsen skulle förbättras och utvidgas. För bandyspel utnyttjades flera isar i början, Spinnardammen, Dalagölen, Klerebodammen men mest användes Gölasjön. Till bandysäsongen 1935/36 stod Gunnevi landisbana klar för spel. Under 30-talet tillkom sektioner för gymnastik, gång, bordtennis och orientering.

Den sport som många förknippar med Habo är bandy. Vid tre tillfällen under 40-talet kvalade laget till allsvenskan. Första försöket var 1944 och 400 förväntansfulla habobor kantade landisbanan vid Gunnevi men fick se hemmalaget bli besegrade av IFK Nässjö, 3-6. Även de andra försöken 1947 och denna period framstår som föreningens främsta i bandy. Ingen har lyckats sprida namnet Habo så förnämligt och vidsträckt som just bandyliraren Jan ”Habo” Johansson. Redan som 15-åring gjorde han debut i Habos A-lag. Senare blev han allsvenska i Nässjö IF, Landslagsman och VM-silvermedaljör.

Andra landslagsmän som börjat sin idrottskarriär i Habo IF är fotbollspelarna Greger Hallén och Erik Edman. För drygt fem år sedan skrev Erik proffskontrakt med italienska Torino, numera spelar han i den franska klubben Stade Rennais efter att i ett år spelat i Tottenham Hotspurs. Leif Johansson har deltagit i friidrottslandlaget och i pojklandslaget för friidrott har Andreas Wulff, Johan Rogö och Magnus Lönquist deltagit i mångkamp. Leif Jonsson vann bronsmedaljen på 200-meter i junior-EM i Jugoslavien 1989. Ur Leifs medaljskörd kan nämnas fem silver och sju brons vid senior-SM.

År 1977 var ett framgångsrikt år för fotbollen då lagen vann div IV och avancerade till div III (motsvarande dagens division II). Sejouren i ”trean” blev dock ettårig (1978). Föreningen har även haft sektioner för tennis och handboll.

Av Magnus Widell

Tack till Lars Nordgren för bilder och historia.

Fakta

Förening
Habo IF
Bildad
1926
Dräktfärg
blå-vit tröja, blå byxor, blå strumpor
Idrottsplats
Slättens IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Herr div 4 Elit västra . Dam div 2 norra Småland
Ort
Habo
Kommun
Habo Kommun
Landskap
Småland
Invånare
6 883 (enligt SCB 2010)
Tid för besök