Snäckersvallen

Kappelshamn


Välkommen till den exotiska vackra och mytomspunna ön Gotland. Jag har alltid velat åka till Gotland men det har aldrig blivit av. Dels för den vackra ön med gamla byggnader men också för de många fina idrottsplatserna.

 Nu har jag dock möjligheten tack vare gotländska Kappelshamns IK att visa lite bilder från deras havsnära idrottsplats Snäckersvallen.
 Europas mest havsnära fotbollsplan, enligt dom själva men det kan nog stämma.

Kappelshamns IK bildades 1973. Men innan dess hade en annan klubb vid namn Kappelshamns SK funnits från 40-talet till en bit in på 50-talet. Dock hittade jag ingen info om den föreningen i en fotbollkalender som jag har från 1951 eller av Kenneth och hans statistiksida..
 Hur som helst. Debutsäsongen för KIK var 1974, då fick dom ihop 4 segrar och 2 oavgjorda på 18 matcher i div. 7. Slutplacering 8:a.
 Säsongen 1980 hittar jag en rätt kul grej i deras historik. Laget gör 90 mål under säsongen varav en Östergren öser in hela 45 av dem. Var han kanske dåtidens Zlatan ?
 Tre år senare invigs idrottsplatsen Snäckersvallen vars namn kommer ifrån området Snäckers.
 Ytterligare två år senare så hamnar KIK sist i lägsta serien på ön och blir Gotlands sämsta lag.
 Under åren så har det spelats en del matcher mot kanske lite annorlunda motstånd. Som t ex 1998 när svenska mästarna i ishockey Färjestads BK spelar mot KIK inför 325 personer.
 Hammarby bandy har även varit på besök. Men publikrekord på Snäckersvallen var när zambiska Chiparambas P 14-killar körde över FC Gutes P 15 med 8-0 inför 340 åskådare år 2009.

Under åren som gått så har klubben även gett ut tidningen KIKáren . Över 130 nr har det blivit.

Tack till Berra Sandström för historik och bilder..

Fakta

Förening
Kappelshamns IK
Bildad
1973
Dräktfärg
Grön-svart tröja, svarta shorts, svartgrönrandiga strumpor
Idrottsplats
Snäckersvallen
Invigd
1983
Publikrekord
340. Träningsmatch 2009
Serie
2014: Herr; Div. 5 Gotland.
Ort
Kappelshamn
Kommun
Gotlands kommun
Landskap
Gotland
Invånare
Ca 115 (SCB 2010)
Hitta hit

~~Kappelshamn är beläget på norra Gotland. 43 km från Visby. Närmaste väg är nr 149 norrut längs kusten, men det är nästa lika nära att åka väg 148 till Lärbro och sen följ vägen norrut mot Kappelshamn. Planen ligger sjösidan av vägen 500 m söder om Kappelshamns hamn.

Tid för besök