Snälleröds IP

Färingtofta


Bilderna tagna juni 2015.

Min svärfar som är väl medveten om min stora passion till gamla fotbollsplaner hade varit på besök i byn Färingtofta för några år sen. Givetvis så passade han på att ta några bilder som han visade mig. Jag föll i ett stort skratt när jag fick sen den roliga varningsskylten och tänkte hit måste jag bara ta mig. Inför en Skåneresa för bokprojektet 'Idrottsplatsen i våra hjärtan' så fann jag möjligheten att köra via Färingtofta.
Men idrottsplatsen innehöll så mycket mer än bara den roligaste skylt jag någonsin skådat vid en idrottsplats/arena. Först den vackra vägen till idrottsplatsen kring kråkiga vägar med vacker omgivning gör att man verkligen njuter. Gjorde sig givetvis bättre med att vi kom åkande i början av juni när naturen är som vackrast.
Idrottsplatsen ligger lummigt med träd som sluter sig kring planen. Fint gammalt klubbhus i äldre stil med vackra inslag som den klassiska Sportjohan klockan och kioskskylten. Men en annan höjdpunkt är givetvis det historiska fyndet som man fann när idrottsplatsen anlades. På platsen hade nämligen ett säteri från 1700-talet legat som bl.a. tillverkade stångjärnstackor. Ett sådant finns bevarat och placerat läckert mellan på långsidan mellan avbytarbåsen fram flaggstången. Här har man verkligen tänkt till.

Som bäst har föreningen legat i div 5, senast säsong 1988. Säsongen 2002 hade Färingtofta inget representerat lag i serien. Men som tur var så varade den vilan bara i en säsong. Rekommenderar verkligen en tur till Snälleröds IP.

Tack till Svante B för historik.

Fakta

Förening
Färingtofta IK
Bildad
1936
Dräktfärg
gul tröja, svarta byxor, gula strumpor.
Idrottsplats
Snälleröds IP
Invigd
1949
Publikrekord
?
Serie
2016: Herr; Div. 6 nordöstra Skånes IP
Ort
Färingtofta
Kommun
Klippan kommun
Landskap
Skåne
Invånare
70 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Byn Färingtofta ligger ca 20 km sydost om Klippan. Följ vägen förbi kyrkan mot Tornsborg. Idrottsplatsen ligger sen på vänster sida utmed vägen.

Tid för besök
Juni 2015