Solevi

Kivik


Kivik är en tätort på Österlen, ursprungligen ett fiskeläge som utvecklats till  semesterort med fina stränder och äppelodlingar. Kanske dock mest berömd för att ha Sveriges största marknad och för Kiviks Musteri. Orten kan även nämnas som 'huvudstad' för Äppelriket på Österlen. Kiviks AIF Det började på Mimmi Holms Café den 20 Augusti 1941. Det var där Kiviks AIF föddes. Det tog dock 10 år innan idrottsplatsen Solevi kunde invigas. Malmö FF stod på besök den 8 juli 1951 och vann med 5-0 inför 2500 personer. Detta är också publikrekord på Solevi.


Men redan 2 år innan hade man lite bråttom kört en första match på Solevi. Som kanske även kan betraktas som 'Sveriges vackraste svartbygge'. Anledningen var att föreningen hade påbörjat bygget med Solevi utan tillstånd. Kungliga arbetsmarknadsstyrelsen gav inte tillstånd och bygget stoppades. Municipalfullmäktige gav dock föreningen sitt full stöd och skrev till statliga verk och till slut fick Kiviksfolket sin älskade idrottsplats. En mardröm inträffade 1959 när ett våldsam skyfall spolade bort Solevi. Och inne i staden flöt bagarens brödlimpor runt bland tomlådor, hela fruktträd och annat. På Storgatan var vattennivån så hög så att de som vågade sig ut fick vada med vatten upp till midjan. Föreningen fick stöd från staten som hjälpte till ekonomiskt så att idrottsplatsen åter igen kunde byggas upp. Namnet Solevi kom till genom en namntävling. Den som skrev det vinnande förslaget belönades med fritt inträde livet ut.

Orten ligger som sagt vackert vid havet och så gör även Solevi det, som ligger lummigt nära havet. En vacker entré möter besökarna. Därefter till höger finns ett par bänkrader som är uppbyggda på en mindre stensluttning. På motsatta långsida ligger klubbstugan och en sjumannaplan, strax där bakom kan man skymta havet. Som sagt, strunta i marknaden om du inte är frälst i marknadsknallar och köer. Men ta gärna en tur till det vackra samhället med musteriet och så då självklart idrottsplatsen Solevi.

Fakta

Förening
Kiviks AIF
Bildad
1941
Dräktfärg
Vit tröja, röda byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Solevi
Invigd
1951
Publikrekord
?
Serie
2017 : Herr div 7 sydöstra Skåne
Ort
Kivik
Kommun
Simrishamns kommun
Landskap
Skåne
Invånare
960 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2010