Sömmermyra

Renbergsvattnet

Vi letar oss till Skellefteå kommun, och till Renbergsvattnet. Hur hittar man dit, undrar någon? Ja, jag höll inte på att hitta till fotbollsplanen. Utan gps hade jag kanske fortfarande irrat omkring. Byn ligger ca två mil i nordostlig riktning från Burträsk, och ca tre mil sydväst sett från Skellefteå.

Idrottsföreningen i dess nuvarande form bildades så sent som 1970, men de första stapplande stegen togs på 30-talet då ungdomar spelade matcher mot grannbyarna. Fina sjöar finns i trakten, och både bandy och ishockey spelades på vintrarna. Men det var först den 19 mars 1970, som föreningen startade på allvar med fotbollen. Några högre höjder var det inte tal om. I 45 år kämpade Renbergsvattnets IF i division 5 och neråt, men 2016 tog byn det historiska klivet upp till fyran.

Damfotboll provade klubben under fem år på 1970-talet. Den första matchen spelades mellan Renbergsvattnet och Bodbysund 1973. 1977 blev det sista året för ett damlag i Renbergsvattnet. Det slutade med en sjundeplats i division 5 Västerbotten Norra, och motståndarna hette bl.a. Sunnanå B, Hjoggböle IF och Innerviks SK. Bodbysund som var deras första motståndare någonsin? De har varken lag eller plan idag.

Fotbollsplanen heter Sömmermyra, och ligger bredvid den gamla kyrkstigen ett par hundra meter norr om vägen till Forsnäs. Kyrkstigen är en pilgrimsled som går från Burträsk till Skellefteå. Vandringsleden uppstod när folk vandrade till kyrkan, tings- och marknadsplatsen i Skellefteå. Kyrkan i Skellefteå har medeltida ursprung, församlingen bildades redan 1320. Men varför heter då planen Sömmermyra? En teori är att det ska ha funnits bättre marker, och att det är den ”sämre myren” som fått ge plats för en fotbollsplan. Någon som sitter inne med det rätta svaret?

När Renbergsvattnet 2017 spelade sin första säsong i division 4 Västerbotten Norra, så fanns Morgan Bohman, Eaglevision, på plats för att filma den första segern, 1-0 mot Lövånger/Uttersjöbäckens AIK:
https://www.youtube.com/watch?v=pbACrjuacG4

Två säsonger lång blev Renbergsvattnets första sejour i fyran, men laget bokade omgående in returbiljetterna efter nedflyttningen 2018. 2020 spelas det åter div 4-fotboll på Sömmermyra. En fin 50-årspresent för klubben.

Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Tack till Morgan Bohman

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Renbergsvattnets IF
Bildad
1970
Dräktfärg
Röd/röd/röd
Idrottsplats
Sömmermyra
Invigd
1970
Publikrekord
Serie
Division 4 Västerbotten Norra (2020)
Ort
Renbergsvattnet
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
?
Hitta hit

På väg västerut från Renbergsvattnet, mot Forsnäs, följer du skyltningen mot idrottsplatsen som ligger ett par hundra meter norr om vägen mot Forsnäs.

Tid för besök
September 2018