Sparbanksvallen

Hinneryd

En av tidigare presenterade platser här på sajten är Skärsjövallen i Markaryd. Nu tittar vi till rätt så närbelägna Sparbanksvallen i byn Hinneryd. I alla fall säsongen 2007 minns nog de båda klubbarna detta speciellt då det drog storpublik i div 3 derby när den lilla byn Hinneryd sensationellt tog sig till div 3.

Hinneryd är en liten kyrkby med ca 50 invånare som ligger ca 1 mil väster om E4:an vid Traryd. Idrottsplatsen hittar vi strax väster om kyrkan utmed Hinneryds Byaväg. När man passerar idrottsplatsen så ståtar den fina läktaren på gräsvallen upp. Den är mäktig och ger hela idrottsplatsen en storartad stämpel. Läktaren är troligen byggd tidigt 90-tal och är en fin och snygg byggnad som kommer stå sig många år, både som läktare men också för alla arenaälskare . Nedanför finns avbytarbänkarna smart byggda med klubbmärket som skiljer lagen åt. Läktaren uppmärksammades då den hamnade på framsidan av vår Idrottsplatskalender för 2015Men vi drar tillbaka tiden till tidigt 1930-tal. Hinneryds IF bildades 1932. De första matcherna spelades på en mosse som låg bakom järnaffären mitt i byn. En av matcherna från denna tid gick till historien genom att motståndarna efter matchen gav upp det här med fotboll och sålde sin utrustning. Anledning var att Hinneryds IF vann mot Nöttja med 26-0. Till en början var dräkterna i HIF rödvita men under 1950-talet så ändrades dräkterna om till grön/vita och klubbmärket designades om till mer likt Jönköpings Södra IF’s märke. Kan vi gissa oss till att någon av beslutsfattarna var J-Södra supporter ? 
 
Till skillnad mot dagens krav på olika faciliteter, material och underlag så var det annorlunda förr. Så här står det på Hinneryds IF hemsida. 
Fotbollarna hade snörning och kunde vid regn väga flera kilon. Gunnar P, nickade därför aldrig. Skorna var stenhårda och dobbarna spikades fast, därför hade de flesta benskydd runt om. 
På frågan: Vem klippte gräset på planen?, kan jag säga att på den tiden spelades och tränades det så mycket att det inte kunde växa något gräs, utan planen bestod av hårt packad jord. Linjerna drogs upp med sågspån, vilket hämtades vis ett intill liggande sågverk! 
Visst var det annorlunda förr ? 

Och för att inte tala om alla de charmiga smeknamn som kunde dyka upp i laguppställningar. Eller vad sägs om dessa: Målvakt var Gunnar Fyrlund, trebackslinjen likt dagens Hinneryd (2004) bestod av Hans ”prästagårdsarrendatorn” Jönsson, Karl-Erik ”farsan” Ekström, Kurt ”päre curt” Gustavsson, listig center var Stig Strandkvist. Allan Jonsson slitstark halvback, Sture Björklund, Stig Nilsson, Kurt ” i boden” Johansson, Allan ”i Bokhult” Svensson, Br. Johansson från Ryen och Br. Svantesson. 

1960 invigs det som är den nuvarande idrottsplatsen, dock har jag ingen info om gällande invigningsmatch eller annan aktivitet. Så är det någon som vet så får ni gärna höra av er till mats@idrottsplats.se. Publikrekordet som gäller är från 1967. Derby i div. 4 derby mot Strömsnäsbruk som kom på besök och vann med 5-3 inför 830 personer. 
Mer historik från klubben finns på deras hemsida.

Ibörjan av 2000-talet började en fotbollsresa som verkligen skulle kunna liknas av en pyramid i ett diagram. 
Vi börjar med  
Säsong 2000. HIF slutar på en 5:e plats i div. 6 Sunnerbo 
Säsong 2001. HIF sluttar tvåa i div. 6 Sunnerbo. Kval mot div. 5 som lyckas 
Säsong 2002. Åttonde plats i div. 5 sydvästra Småland 
Säsong 2003. Åter en åttonde plats i div. 5. 
Säsong 2004. Tvåa i div. 5  och avancemang till div. 4  
Säsong 2005. Nykomlingar och seriesegrare i div.4 sydvästra Småland 
Säsong 2006. Nykomlingar i div. 4 Elit och åter igen seriesegrare ! 
Säsong 2007. Nykomlingar i div. 3 och en fantastisk femte plats och publiksnitt på över 200 personer på hemmamatcherna. 
Här möter man bl.a. stora lag som Markaryds IF, Höganäs BK, Tvååkers IF, IS Halmia, Åstorps FF, IFK Fjärås m.m . Höjdpunkten var säkerligen de heta derbymatcherna mot storebror Markaryds IF. Den 28:e april kommer hela 498 personer för att se derbyt på Sparbanksvallen. Matchen slutar 1-1 mot de kommande seriesegrarna Markaryds IF. Returen i Markaryd lockar hela 1 149 personer och vinns av Markaryd med 2-0. Denna säsong har också Hinneryds IF ett damlag som spelar i div. 5 Ljungby och placerar sig på en fjärde plats. Toppen på pyramiden var nu nått för herrlaget. 
Säsong 2008. Ett katastrofår. Endast 7 inspelade poäng och en jumboplats i div. 3. Publiksnittet droppar till 120. Damlaget kommer på en sjätteplats i div. 5. 
Säsong 2009. Pyramiden nedåt har nu börjat. Åter i div. 4 Elit men HIF hamnar nästsist och degraderas. Publiken sviker och snittet är nu nere på 80 personer. Damlaget kommer på en åttonde plats i div. 5. 
Säsong 2010. Tionde plats i div. 4 och negativt kval. Ett kval som HIF vinner och får ny chans i div. 4. Publiksnittet är nu nere på 66. Damlaget kommer på nästsista plats i div. 5 och spelar matcher med endast 9 spelare. 
Säsong 2011. Elfte plats i div. 4 och degradering till femman. Damlaget kommer på en sjunde plats i div. 5. 
Säsong 2012. Tionde plats i div. 5 och negativt kval. HIF vinner mot IFK Gislaved och blir kvar. Damlaget har lagts ner. 
Säsong 2013. Åter tionde plats och negativt kval för spel i div. 5 väntar. Kulltorps GoIF väntar och totalt blir det 10-7 till fördel för Kulltorp. Degradering till div. 6 för Hinneryd. 
En som har goda minnen från matchen är Pia Elmersson med sitt Kulltorps GoIF. 
- Jag hade 3 söner i laget + lagets (kvinnliga!) målvakt, som är sambo med en av sönerna. Dessutom så var det 2 tvillingkusiner Elmersson med. Snacka om släktlag ! Minns också att det var väldigt god stämning runt plan, och mycket trevlig ortsbefolkning trots förlusten för hemmalaget. 
 
Säsong 2014. Hinneryd får dock en ny chans i femman men nu blir det nedflyttning till sexan. 
Säsong 2015. Åter i div.6 som man var senast 2001. Säsongen slutar med en femte plats. 
Säsong 2016. Nu tar sagan slut för Hinneryds IF, åtminstone förhoppningsvis tillfälligt. Vi är nu i en tid där fotbollen har skördat många lag, speciellt på landsbygden. För Hinneryds IF med ca 50 invånare så är det fantastiskt att man gjorde den resan som man gjorde upp till trean. Nu har även de drabbats av fotbollsdöden. Likaså även för grannklubben Traryds IF . En ny förening startar upp under det nya namnet HiTs United - Hinneryd - Traryds IF. Återstår att se om det blir en HIT !
 
Låt er inte skrämmas av att det är konstgräs och ett sponsornamn, Sparbanksvallen är klart värt en omväg.  

Historik från https://www.hinnerydsif.se/ och tack till Ingemar Berg från klubbmarken.com för klubbmärket

Fakta

Förening
Hinneryds IF
Bildad
1932
Dräktfärg
Grön tröja, svarta byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Sparbanksvallen
Invigd
1960
Publikrekord
830 personer i derby mot Strömsnäsbruk 1967
Serie
2020: Div. 6 Älmhult. Senast lag som Hinneryds IF, 2015
Ort
Hinneryd
Kommun
Markaryds kommun
Landskap
Småland
Invånare
52 (enligt SCB 2000)
Tid för besök
Augusti 2014