Stantorsvallen

Robertsfors

I Västerbotten, i området som kallas Mellanbygden (regionen som ligger mellan Skellefteå och Umeå), ligger bruksorten Robertsfors. Här startade 1758 järnbruket nere vid Rickleån. Robertsfors har fått sitt namn från bruket och dess grundare Robert Finlay. Finlay som i firma med John Jennings var en av landets största järnexportörer, handelsfirman Jennings & Finlay.

Idrottsplatsen i Robertsfors heter Stantorsvallen, och Stantorsberget kan såklart vara en bidragande faktor till namnet. Men vem var då denne Stantor som gett namn till både berg och idrottsplats? Någon som vet?

Idrottsklubben i Robertsfors är en gammal förening, som firade sitt 100-årsjubiléum sommaren 2007. Den första tiden gick klubben under namnet Robertsfors Gymnastik- och Idrottsförening. Idrotterna som man i första hand inriktade sig på var gymnastik, friidrott, fotboll, skidor och backhoppning. Senare också ishockey bl.a. Den klassiska månskensrinken finns fortfarande kvar på Stantorsvallen.

Genom åren har Robertsfors IK oftast harvat på i de lägre nivåerna i seriesystemet, men det var en pigg 90-åring som etablerade sig på högre nivå på 2000-talet med mestadels hemvävt material. 1999 vann RIK division 3 Norra Norrland, och efter fem år på övre halvan av Norrlandstvåan tog laget klivet upp till division 1 Norra. Laget var svårspelat på Stantorsvallen, och en särskilt minnesvärd match var när exallsvenska Enköpings SK kom på besök. Matchen slutade makalösa 7–2 till Robertsfors! Den 3 juni 2006 torde således vara en särskild dag i minnet för alla Robertsforsare. Enköping lär ha svårt att glömma den dagen, även om laget så småningom ändå vann division 1-serien samma år.

2006 åkte RIK ner från ettan på sämre målskillnad. Tre lag stod på 27 poäng. Falu BS, Östersunds FK och Robertsfors IK. Falu BS och ÖFK klarade sig kvar på Robertsfors bekostnad. Sen har klubben halkat neråt i seriesystemet, men är nu på väg uppåt igen. Sommaren 2019 vanns division 4 Västerbotten Norra, så 2020 är det dags för spel i division 3.


Robertsfors IK, seriesegrare division 4 Västerbotten Norra 2019. Foto: Morgan Bohman.

Robertsfors har en fin bredd med ett andralag i division 5, och en stor ungdomsverksamhet. Idrottsplatsen är nostalgiskt vacker, med en entréportal och två identiska små läktare som likt många andra idrottsplatser i norr övervakas av skog i bakgrunden. Sedan 2007 är det konstgräs på Stantorsvallen.

Men det spelas inte bara fotboll. Det spelas även musik. Från Robertsfors kommer musiker som Frida Hyvönen och rockgruppen Sahara Hotnights.

Tack till Morgan Bohman för lån av lagbild.
Fakta från Robertsfors IK:s hemsida
Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida, klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Robertsfors IK
Bildad
1907
Dräktfärg
Rödsvartrandig tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Stantorsvallen
Invigd
2007, nyinvigning
Publikrekord
Serie
Division 3 Norra Norrland (2020)
Ort
Robertsfors
Kommun
Robertsfors kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
2038 (SCB 2018)
Tid för besök
Juli 2018