Stärten

Gate

G A I S ! GAIS, GAIS, GAIS !! 
Nu blir det GAIS men inte Göteborgs Atlet Idrottssällskap utan mindre kända Gate AIS 
 
Hösten 2018 skulle jag hålla ett föredrag om Idrottsplatsnostalgi, platsen var Moholm utanför Mariestad hos Tord Källström och föreningen Moholmsveteranerna. Dagen innan så blev det idrottsplatsbesök utmed vägen, vilken underbar möjlighet kombinera föredrag och idrottsplatsbesök. Via idrottsplats.se facebook sida hade jag fått tips om en gammal idrottsplats söder om Hjo som fortfarande var intakt även om byns lag legat nere sen 60-talet. 
Namnet på byn är Gate som ligger utmed väg 195, ca 15 km söder om Hjo. Handen på hjärtat, hur många känner till den ? 
 
Med tanke på att det är ca 60 år sen som Gate AIS lämnade fotbollssejouren så är det inte lätt att få fram information på internet. Inte lättare blir det att googla på namnet Gate, men än värre blir det på idrottsplatsnamnet vilket är Stärten. Här föreslår google att jag kanske menade 'Stjärten’ istället. 
- Näää , inte direkt. 
Men tack vare fantastiska statistiksidan http://www.svenskafotbollsklubbar.se/ så blir det en bra början. Därefter via kontakter på Westgöta IHS 
Klubben Gate AIS bildades 10 mars 1935, spelade seriespel från 1938 till 1962. När säsongen 1963 skulle börja så fick man dra sig ur p.g.a. spelarbrist. Några större resor upp i seriesystemet blev det inte heller för GAIS. Toppnoteringen kom säsongen 1957 då man slog till och blev tvåa i division 8 Skövde. 

Lagbild Gate AIS (1959) Bildkälla: Westgöta IHS
Däremot heta derbyn . I en match 1948 mot Norra Fågelås spårade det ur fullständigt. Vid ställningen 3-1 till GAIS fick domaren nog av det hårda spelet och avbröt matchen efter att två spelare fått bäras av planen. 
Efter att GAIS fått kasta in handduken säsongen 1963 så dröjde det ända in på 1980-talet innan den blev hemmaplan för en ny klubb. Det var då föreningen Vätterflickornas BK som fick liv i Stärten (osäkert hur många år de höll på). Sen tack vare att planen varit tidigt spelbar så har idrottsplatsen använts som träningsplan på vårarna åt omkringliggande lag. Men sen konstgräset tagit över runt om i landet så har Stärten liksom många andra byidrottsplatser fallit i träda. 
 
För Gate AIS slutade dock inte sejouren som idrottsföreningen efter att fotbollen gått i graven. En mindre boll fick mer betydelse i byn, nämligen bordtennis. 
Om fotbollen inte lyckades nå så stort i byn så blev det däremot större med pingisen. Man fick igång både pojk- och flicklag i seriespel. I en bordtennismatch 1983 mot storheten Falköping så lyckades Gate AIS vinna med förkrossande 5-1. En stor bedrift av byn, då det dessutom skillde hela 5 divisioner mellan lagen. Nu ska det iofs tilläggas att Gate AIS  fick starta varje set med 15-0 i handicap. När GAIS firade 50 år som förening 1985 så fick man finfrämmat i form av världsstjärnan Stellan Bengtsson och Falköpingsspelaren Niklas Schöler som bjöd på uppvisningsmatch och autografskrivning. 
Vad som har hänt med bordtennisen i Gate sen dess vår vara oklart. Någon som vet om sektionen är aktiv fortfarande ? 


I den gamla klubbstugan bredvid fotbollsplanen står ett trasigt gammalt pingisbord.


Stor dag för barnen när Stellan kom till byn. Bildkälla: Westgöta IHS 
 
Det är fantastiskt att en gammal idrottsplats fått stå kvar även om det är många år sen det spelades seriefotboll i Gate. Men frågan är om klockan nu tickat färdigt för Stärten. 

Tack till Westgöta IHS och Ingemar Berg på http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Gate AIS
Bildad
10 mars 1935
Dräktfärg
Idrottsplats
Stärten
Invigd
Publikrekord
Serie
Senaste säsong 1962, division 7 Hjoserien
Ort
Gate
Kommun
Hjo
Landskap
Västergötland
Invånare
Ingen uppgift
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2018