Stenvallen

Lavsjö


Text & foto: Göran Bergmark, Norsjö

Lavsjö idrotts- och simsällskap, LISS, bildades 1946. Det hela skedde på initiativ av Doroteas komminister Alfred Guldbrandzen. Fotbollsplanen anlades i den norra delen av byn, och började byggas 1947. Det fanns gott om sten i markerna, och det var inte bara en gång som spelare svor över att bollar studsade snett tack vare stenar. Eller att knän skrapades upp. Namnet på idrottsplatsen? Stenvallen, såklart!

Lavsjö klev in i seriespel, och tog sig ganska snabbt upp till division 5. På den här tiden fanns det så gott om fotbollslag, så enbart den västra delen i Västerbottniska Lappland fyllde upp två division 5-serier! Argaste rivaler var bland annat grannbyarna Lajksjö (7 km resväg) och Svanabyn (14 km resväg).

Under 60-talets början var Lavsjö ett pålitligt topplag i division 5 Västerbotten Västra Elitserien grupp 2. 1960 blev laget tvåa, och genom åren la man även beslag på ett antal tredjeplatser. Men det bästa resultatet noterade Lavsjö sommaren 1962. Hela säsongen var en enda lång duell om seriesegern mellan Lavsjö och Höglands AIK. När krutröken skingrades stod Lavsjö som seriesegrare, och det var endast målskillnaden som skiljde lagen åt. Lavsjö förfogade över en starkare offensiv, och ett mer stabilt försvar. Det fällde avgörandet. Men drömmen om division 4 förblev blott en dröm. I det division 4-kval som väntade blev Gargnäs IK (seriesegrare i division 5 Västerbotten Västra Elitserien grupp 1) för svåra. Kvalet slutade med två förluster, 1-4 såväl hemma som borta.

Mot slutet av 60-talet blev det svårare att få ihop manskap till matcherna, och 1968 slog man sig samman med Svanabyn. I ett par säsonger gick man under namnet Svanabyn/Lavsjö men 1972 var den sagan över. Svanabyn kom sen tillbaka i egen regi, och skulle bl.a. 1976 slå ut självaste Skellefteå AIK i AC-cupen. Men det är en annan historia…

Idag är Lavsjö fortfarande en aktiv förening, inom skidor och löpning. Intill fotbollsplanen finns ett elljusspår, och Stenvallen används fortfarande på somrarna. Dock spelas inte så mycket fotboll längre. Men det brukar arrangeras heta drabbningar i brännboll mellan byarna, så rivaliteten mellan Lavsjö, Svanabyn och Lajksjö lever än i allra högsta grad.

Fakta

Förening
Lavsjö ISS
Bildad
1946
Dräktfärg
Gul/Vit/Svart
Idrottsplats
Stenvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt. Sista säsong i egen regi: 1967. Spelade under ett par år in på 70-talet under
Ort
Lavsjö
Kommun
Dorotea kommun
Landskap
Lappland
Invånare
50
Hitta hit

I Dorotea, i södra Lappland, viker du av från E45:an, och kör österut mot väg 92 som du efter 2,6 km lämnar för att åka vidare söderut längs Storvägen. Följ den så uppenbarar sig så småningom Lavsjö, 7 km efter byn Lajksjö. Planen ligger inne i byns norra del. Se satellitkarta för närmare beskrivning.

Tid för besök
Sommaren 2016