Strandängens IP

Bromölla

Den 13 juni 1927 bildades Ifö Bromölla i Strandstugan. Många har nog gått och undrat vad namnet Ifö i föreningsnamnet står för (i alla fall i yngre dar). Likaså var det för mig. Som ung fotbollsälskare och tabellätare så blev just Ifö en liten undran. Kunde det stå för IF Östra Bromölla? 
Huruvida jag upptäckte att det stod Ifö på en toa sits och kunde själv dra slutsatsen eller om det var i ett annan sammanhang får var osant. 
 
Namnet Ifö kommer som sagt från Ifö-verken (numera Ifö-Sanitär) som är en av Nordens största på VVS produkter. Ja, vem har inte besuttit en Ifö toalettstol? Med andra ord, inget dåligt korplag. 

Som arenafanatiker har jag besökt ca 470 idrottsplatser i Sverige (räknat t.o.m. säsong 2018) och måste erkänna att Strandängens IP sticker ut lite med den udda takläkaren med rundat tak. Påminner inte direkt om något svenskt utan mer om kanske en brittisk eller belgisk. Ovanligt i Sverige även med ståplatsläktare vid sidan om en sittplatsläktare. 

 
 
Namnet Ifö kommer från den stora sjön Ivösjön och här har man valt den gamla stavelsen Ifö. För Strandängens IP så är namnet dessutom väldigt passande då den bara ligger en inspark från Ivösjöns strand med tillhörande stor badplats och camping. 
Bromölla är en klassisk svensk bruksort som har vuxit upp kring verket. Precis som orter som Åtvidaberg, Sandviken och Billingsfors. Enda skillnaden mot orterna ovan är att Bromölla aldrig tagit sig till Allsvenskan. Vid ett par tillfällen under klubbens storhetstid på 60-talet var klubben nära att ta sig upp till Allsvenskan. En andra placering i gamla div. 2 år 1967 bakom Östers IF och en tredje placering året efter är det bästa. 
 
Just under 60-talet när klubben hade sin storhetstid så hade man flera riktigt bra spelare, bl.a. de egna produkterna Inge Danielsson och Dag Szepanski. I nutid så är kanske den mest kända Bromöllaprodukten, Marcus Lantz som bl.a. spelade i landslaget och var proffs tyska Hansa Rostock. Av de som fortfarande spelar (skrivet 2019) så förnyade nyligen backen Jesper Westerberg sitt kontrakt med Halmstads BK i Superettan. För övrigt Jespers sjunde raka säsong i HBK. 

Få känner nog till att det faktiskt har spelats en cupfinal i Svenska Cupen på Strandängens IP. Och det i ganska så hyfsad nutid. Det skedde 1978, Malmö FF var i final mot Kalmar FF. Det geografiska läget mellan finalstäderna gjorde att Bromölla låg perfekt till. Malmö FF vann finalen med 2-0 efter förlängning inför fina publiksiffran 4 813. 
 
Givetvis värt en omväg hit. 
PS: Missa inte att besöka de något udda byggnaderna i centrum i form av dinosaurieskulpturer på torget, den gamla biografen och sen Ifö Sanitärs huvudbyggnad med den beväxta gröna fasaden. 
Sverigeturism när det är som bäst.

Källor; Arkivet på Ifö Bromölla IF hemsida , wikipedia och http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Ifö Bromölla IF
Bildad
1927
Dräktfärg
Vit tröja, svarta byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Strandängens IP
Invigd
23 juli 1960
Publikrekord
5761 personer, seriefinal 1968 mot Landskrona BoIS
Serie
2019: Herr; division 2 östra Götaland. Dam; division 1 södra.
Ort
Bromölla
Kommun
Bromölla kommun
Landskap
Skåne
Invånare
7 977 (enligt SCB 2017)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2014

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här