Strandängens IP

Örsjö

Från förra uppdateringen Bruksvallen i Boda Glasbruk är det bara ca 6,5 km bilvägen till Örsjö. Vet inte om det fungerar rent praktiskt men enligt kartan så borde det kanske gå att ta vattenvägen från Boda till idrottsplatsen Strandängen i Örsjö. Kanske ett sett för tränaren att straffa sitt lag efter den stora derbyförlusten mot ärkerivalen.
Örsjö är ett samhälle ca 13 km väster om Nybro. För er som samlar på kyrkor rekommenderas ett stopp i Örsjö, finns en sexkantig annorlunda kyrka där. Den kom med på bild inför ett kommande reportage av nostalgitidningen Riksettan.

Örsjö IF bildades 1926. Till en början spelade man i lokala serier men 1929 så deltog man i serie från Smålands FF.
På klubbens hemsida står det att läsa att till bortamatcherna tog man cykeln men om det var långt så fick man åka på bryggarens lastbilsflak. Vore intressant att veta vad som menade med ‘långt’ på den tiden. Var det allt längre än 5 mil ? I dagens läge är det väl knappt någon som tar cykeln om det är längre än 2 km.
Till en början hette idrottsplatsen Tallaplan, den nuvarande idrottsplatsen invigdes 1951. Innan dess hade man även hunnit avverka en annan idrottsplats. Den fungerade som träningsplan innan den gick graven 1956. Mer historik finns på klubbenshemsida.
Strandängens IP ligger fint vid sjön. Måste vara mysigt att avnjuta en match där en fin sommarkväll.
Precis som de flesta andra lågdivisionsplaner så saknas det takläktare.
Någon riktig entrebyggnad med grindar finns inte utan entrén löses i den lilla röda holken som möter besökarna strax efter grusplanen. Övriga byggnader är också de målade i klassisk Smålandsanda i rött med vita knutar. Publikplatserna består av parkbänkar och andra bänkar.

Valet av namnet Strandängens IP är gjutet, precis bakom det södra målet finns en badplats.

Tågen svischar förbi Örjsö men snart kan det bli comeback på tågstoppen igen. Orten ligger utmed banan Växjö – Kalmar där flera nya stopp planeras.

Förresten, vad tror ni sjön i Örsjö heter ? Jo, passande nog Örsjösjön.

Fakta

Förening
Örsjö IF
Bildad
1926
Dräktfärg
Grön tröja, gröna byxor, gröna strumpor
Idrottsplats
Strandängens IP
Invigd
1950
Publikrekord
?
Serie
2014 (a-lag): Herr; Div. 6 Nybro
Ort
Örsjö
Kommun
Nybro kommun
Landskap
Småland
Invånare
369 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Örsjö är en ort som ligger i Nybro kommun, ca 13 km väster om Nybro. Sväng av från V25 och kör sedan in i Örsjö. Följ Växjövägen. Idrottsplatsskyt finns sen utmed vägen.

Tid för besök
September 2011