Svanö IP

Svanö

Det växer mossa på näten, planen är oklippt och byggnaden med omklädningsrummen har sett bättre dagar. Men Svanö IP var en gång en av Ådalens bästa fotbollsplaner. Under de tidigare åren var den en pedantskött idrottsplats. En stolthet för samhället och hemmaplan för ett lag som en period var uppe i division III. Numera är Svanö IP en idyll där det sällan spelas boll.

Det är över 50 år sedan Svanö SK spelade sin sista seriematch här. Malte Norberg ingick i det sista laget som Svanö hade.

– Sista säsongen, det måste ha varit 1965/66, tror jag vi släppte in över hundra mål och tog bara en enda poäng. Några av mina lagkamrater i det laget var Stig Hedman, Kalervo Peltonen och Tore Leijon, minns Malte.

På 20 matcher gjorde Svanö bara nio mål. Det är minst i den ångermanländska division V-historien. Året därpå lades laget ned. Men Malte Norberg har många ljusa minnen från åren dessförinnan, då Svanö SK hade en av sina storhetstider. I början av 60-talet kvalade laget till trean med bland andra Sture Seitz, Gunnar Westin och Lennart ”Charlie” Nordin som några av de mest framträdande profilerna. En annan stor Svanö-spelare, som sedan gick till Kramfors, var Sven-Otto Berglund.

– Sven-Otto fällde en underbar kommentar en gång i en match där Svanö blev helt utspelat. När det stod 0-7 med tio minuter kvar att spela vände han sig mot flera av sina lagkamrater och sa, med dyster röst: ”Grabbar, det brister någonstans”, skrattar Malte, och fortsätter:

– På 40-talet spelade Svanö ett år seriefinal i trean mot Hörnefors som då, om jag kommer ihåg rätt, hade ett par av de legendariska bröderna Nordahl i laget.

Troligen tvillingbröderna Gösta och Göran.

– Svanö förlorade stort men det var fantastiskt att bara få möta Hörnefors, säger Malte.

Han säger att det var disponent Malmström på Svanö Sulfitfabrik, som såg till att både idrottsplatsen och vägen upp till den anlades 1929.

– När sulfitfabriken var igång hade företaget en person som på heltid ansvarade för att dels sköta fotbollsplanen och på vintertid ta hand om isbanan. Det var en legendarisk man, ”Farbror August”, som gjorde det under många år. Hans ord var lag och han höll planerna i exemplariskt skick.

– Då hade vi också en vårtidig plan med barkunderlag nere vid hamnen, säger Malte, och ett år när den var angripen av sorkar, beordrade ”Farbror August” upp både fordon och personal från fabriken. Snön röjdes och sedan stack man ned slangar från avgasrören ned i sorkhålen och gasade ihjäl sorkarna.

Sedan Svanö SK – som grundades 1922 – slutade med A-lagsspel användes Svanö IP till ungdomsfotboll och andra verksamheter. Brukshundsklubben har varit där och den har även fungerat som tältplats vid några tillfällen.

– Kommunen skötte om att klippa gräset ganska länge, sedan har behandlingshemmen på ön gjort det, säger Malte Norberg.

Text: OLOF WIGREN
https://www.olofwigren.se/
Foto: GÖRAN BERGMARK
goran@idrottsplats.se

Stort tack till Olof Wigren och Ingemar Berg, klubbmarken.com

Fakta

Förening
Svanö SK
Bildad
8/5 1922
Dräktfärg
Randig tröja gul/svart, vita byxor
Idrottsplats
Svanö IP
Invigd
1929
Publikrekord
Serie
Nedlagd 1966.
Ort
Svanö
Kommun
Kramfors
Landskap
Ångermanland
Invånare
70
Tid för besök
Sommaren 2020