Svanvallen

Svanarp

En solig höstdag i oktober 2018 var det som uppdukat för en idrottsplatsexpedition innan fotbollssäsongen 2018 skulle gå i ide. Det blev en tur söderut mot Skåne. Ett av besöksmålen (efter tips från er besökare på hemsidan) var idrottsplatsen där Maglasäte IF bosatt sig i över 80 år (i alla fall mer eller mindre, planen låg från början lite närmare vägen). Vi tar fram kartboken för att försöka hitta Maglasäte. Här gäller det att ha bra ögon för att lokalisera orten Maglasäte som ligger 5 km väster om Höör. 
Eller ort är kanske fel benämning. Maglasäte består av en handfull gårdar och hus. Klubben bildades 1935 under namnet Maglasäte IF.  
Sju år senare gjorde man debut i seriesystemet ihop med kyrk och grannbyn Munkarp under namnvalet Munkarp-Maglasäte IF. Men det varade bara ett år innan man gjorde en jätterokad i namnbytet till Maglasäte-Munkarp IF.  Från säsongen 1958 blev det Maglasäte IF i egen regi.  

Idrottsplatsen ligger i byn Svanarp. Vad skulle man då döpa idrottsplatsen till? Svanarps IP, Maglasäte IP, Maglavallen osv. Nej, det blev det oerhört vackra och passande namnet Svanvallen. Och som grädde på moset så kom någon på den fantastiska idéen att smycka entréskylten med två stycken förtjusande svanar. Utsmyckade entréskyltar är läckert, närmast kommer jag att tänka på Bruksvallen i BodaBruk

När man svängt av väg 13 och in på den lilla vägen som går mot idrottsplatsen så möts man först av en gammal stenmur när man kommer fram till idrottsplatsen. Sådant är alltid vackert. 
Morgondimman hade precis lättat och solstrålarna hade börjat sträcka sig ner för att börja värma upp dagen. Svanvallen är en perfekt plats att inta frukosten på. Ligger lite tyst och lummigt. Dock inget vattendrag i närheten så ingen syn efter riktiga svanar. 
 
Som så på många andra idrottsplatser i Sverige så har även Maglasäte haft problem av vildsvinen som bökat sönder planen. Därav är det elstängel runt planen ifall du tänkt besöka Svanvallen nattetid, kan vara bra att meddela. 

Lite statistik om MIF. 
Tidigare i verksamheten fanns också handboll, bordtennis och bandy. Svårt att förstå idag hur det gick att bedriva bandy i skåne . Numera finns inte en enda skånsk bandyklubb. 
Damlag i fotboll har också funnits för MIF, men det är närmare 40 år (1980) sen man hade lag senast. De var definitivt inget strykgäng, vann sin serie 1978 och kom tvåa i serien 1973 efter Malmö FF. 
 
Herrlaget har hållit igång utan uppehåll sen starten på 40-talet. Mestadels i division 6 men även en del säsonger i lägsta serien i Skåne, division 7. Vilket det kommer bli igen denna säsong (2019) efter nedflyttning från sexan. 2018 blev det en seger på 20 matcher. Återstår om Säte som laget kallas i folkmun lyckas bli ett ettårsfall i sjuan. Senast laget spelade i högre serien än sexan är 47 år sen (1972). 

Fick kontakt med en f.d. spelare i Maglasäte som skrev.  
Dom två gårdarna som ligger innan idrottsplatsen om man kommer från Höör heter Svanarp. Gården på samma sida som IP är mitt föräldrahem. Marken har vi ägt i alla år klubben har funnits fram tills bara för några dagar sedan faktiskt. Nu äger Maglasäte IF marken själv. 

Återkommer gärna hit till denna idyll och för att beundra svanarna. 

Tack till Svante Bernhard för statistik, Tom Olsson (Maglasäte IF) och Tobbe, f.d. spelare i Maglasäte.

 

Fakta

Förening
Maglasäte IF
Bildad
1935
Dräktfärg
Gul tröja, svarta byxor, gula strumpor
Idrottsplats
Svanvallen
Invigd
1938
Publikrekord
Ca 400 personer i match mot Röke IF, år 1989
Serie
2019: Herr; Division 7 mellersta skåne
Ort
Svanarp
Kommun
Höör Kommun
Landskap
Skåne
Invånare
Ingen uppgift
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Oktober 2018