Svergovallen

Sorsele

Våren 1986 gick Stig Fredriksson fram till straffpunkten på Camp Nou och sköt en straff i mål mot Barcelona inför 97942 åskådare. IFK Göteborg var framme i semifinal i Europacupen för mästarlag, och i den avgörande matchen i Spanien gick det till straffar som Blåvitt till sist förlorade med 5-4. Samma Stig Fredriksson spelade tretton år tidigare, 1973, final i Norrlandscupen för juniorer. På jordplanen i Sorsele mötte hemmalaget (som vunnit Västerbottens-DM för juniorer) jämtländska Ope IF. I slutet av matchen, vid ställningen 0-1, fick Sorsele straff. Stig Fredriksson klev fram. Men missade! Ope blev Norrlandsmästare. Stig Fredriksson lät sig inte nedslås. Han blev Sorseles bästa fotbollsexport och vann med IFK Göteborg SM-guld, UEFA-cupen både 1982 och 1987 och hann även med 58 A-landskamper.

Sorsele, ett litet samhälle i den nordliga delen av västerbottniska Lappland, är till ytan Sveriges 14:e största kommun. Sett till befolkning är Sorsele den näst minsta kommunen i Sverige med sina 2473 invånare (SCB 2020). Representationslaget har varit vilande sedan ett par år tillbaka. 2018 spelade Sorsele i division 5 Västerbotten Norra. Året efter, 2019, var laget anmält till seriespel men drog sig ur pga spelarbrist. Sorsele har fortfarande ungdomsverksamhet, så det finns hopp för framtiden.


Match på Svergovallen mellan Sorsele IF och Norsjö IF sommaren 2018.

Klubben bildades 1927, och då var skidor huvudsakliga sysselsättningen. En av klubbens främsta skidåkare var Sven Åström som bl.a. var uttagen till den svenska OS-truppen 1932. Fotbollen kom igång på 30-talet, och blev så småningom den dominerande sporten. 1956 bröt sig skidverksamheten ur idrottsföreningen och bildade en egen klubb, Sorsele SK, som än idag är aktiv.

Den första fotbollsplanen var en jordplan, och den kom att användas ända till 1974 när det äntligen blev gräspremiär i Sorsele. Den första stora epoken kom dock innan gräset anlände. 1961 gjorde laget debut i division 3 (på den tiden tredjenivån i seriesystemet). Sejouren blev bara ettårig. Återkomst i trean skedde 1997 efter att Sorsele i många år varit ett pålitligt topplag i fyran.

"Halva" samhället mötte upp laget vid Svergoberget (som också ger en blinkning om varför idrottsplatsen heter Svergovallen) för att hylla dem efter en seger på bortaplan debutåret 1961 i trean mot Malmbergets AIF. Två år tidigare, 1959, hade Skellefteå AIK (då ett topplag i division 2 Norrland) fått erfara att Sorsele inte var att leka med. Skellefteå, som 1958 vann Norrlandstvåan och kvalade för en plats i Allsvenskan, gästade Sorsele för en match i DM med i princip samma lag som hade spelat det allsvenska kvalet. Ett inspirerat Sorsele hade klang- och jubelföreställning. Seger med 4-0 mot Skellefteå AIK gav eko i länspressen.

I slutet av 50-talet hade en norrman anslutit till Sorsele IF, Terje Holten. Det var en riktig måltjuv, men också en mångsysslare av rang. Han var en skicklig skidåkare, och efter att ha varit drygt ett år i Sorsele värvades han till Friska Viljor, Örnsköldsvik. Som backhoppare!

När damfotbollen på allvar kom igång på 70-talet, så kom den även igång i Sorsele. Precis som herrarna kom damlaget som bäst att nå division 3. Mer anmärkningsvärt är kanske att ungdomslaget vann Copenhagen Cup två gånger, 1982 och 1983. Copenhagen Cup var en internationell cup som hade premiär 1979 med lag från stora delar av världen. Den heter numera Bröndby Cup. 2006 är senaste året som damerna haft representationslaget med i det ordinarie seriespelet, då i div 5 Västerbotten Norra.

Rivaler genom åren har bl.a. varit Blattnicksele IF (det skiljer 23 km mellan orterna), Gunnarn, Gargnäs och Malå. Det har gjorts försök till samarbete mellan Sorsele IF och rivalen Blattnicksele IF, men det samarbetet varade blott ett par år. Idag är ingen av klubbarna representerade i seriespelet, men visst hoppas vi på att fotbollsplanerna ska komma till användning och att publiken än en gång ska få vädra sina lungor både på Svergovallen i Sorsele och Österåsen i Blattnicksele.

Klubbmärke hämtat från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Fakta på Sorsele IF från "Fotbollens intåg i Lappmarken" av Svante Backman

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2020-10-18

Fakta

Förening
Sorsele IF
Bildad
15/1 1927
Dräktfärg
Grön/Vit/grön-vit
Idrottsplats
Svergovallen
Invigd
1974
Publikrekord
Serie
Vilande.
Ort
Sorsele
Kommun
Sorsele
Landskap
Lappland
Invånare
1134 (SCB 2019)
Tid för besök
Sommaren 2019