Tallhöjden

Färjestaden

Bilderna tagna Juli 2009

Inslag av trädslag är ett vanligt fenomen i namnet på våra idrottsplatser.  Delvis tack vare det skogrika landskapet. Det kan vara björk, gran, bok, skog, tall m.m.

Just tall förkommer i många olika former, t ex Tallåsvallen som är hemmaplan  för Ruda IF (se bilder från hemsidan),  Tallevi som är hemmaplan för småländska Vislanda IF, Tallvallen som finns på åtskilliga  platser bl.a. på idrottsplats i Östersund, Örsjö IF´s första idrottsplats hette  Tallaplan. Och så har vi Tallhöjden som är hemmaplan för öländska Färjestadens  GoIF. Som grädde på moset kan vi ju lägga till att mitt efternamn är Tallkvist och  hade jag byggt en idrottsplats så hade den kanske fått namnet Tallkvistsvallen.

Nu tar vi oss en tur runt Tallhöjden som invigdes 1947. Publikrekordet är från en öländsk final 1956 mellan Mörbylånga och Högsrum. 1579  betalande åskådare såg matchen som slutade med seger för syd = Mörbylånga.  Huruvida den nuvarande träläktaren fanns med då har jag inte lyckats ta reda på.

Entrén består av en röd träbyggnad, det finns två insläpp med varsitt  vändkors. När vi passerat entrén så har vi den norra kortsidan framför oss. Den  stora läktaren (Ölands största ? ) finns på den södra långsidan, en öppen  träläktare som är relativt hög för att bara ha 7-8 rader. Men riktigt fin utsikt  från de högre raderna. Högst upp i mitten  finns ett litet bås som jag gissar fungerar som speakerbås. På motsatta långsida  finns en rad med bänkar. Tack vare att det är mycket träd och buskar runt planen så blir det en fin  inramning. Dessutom så är alla byggnader så när som på en kiosk målade i  klubbens röda färg. Och som det står på klubbens hemsida ´THE REDS go marching in !

Ölands bästa fotbollslag har en fin idrottsplats men med en namnskylt ovanför  entrén så hade den blivit ännu finare.

Andra passande namnförslag på Tallhöjden hade annars varit Brovallen,  Färjevallen eller varför inte Röda Vallen men den finns ju iofs i Göteborg.

Fakta

Förening
Färjestadens GoIF
Bildad
1926
Dräktfärg
Röda tröjor, röda shorts, röda strumpor.
Idrottsplats
Tallhöjden
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
2012 (a-lag): Herr, Div. 3 nordöstra Götaland. Dam, Div. 4 sydöstra Småland.
Ort
Färjestaden
Kommun
Mörbylånga kommun
Landskap
Öland
Invånare
5018 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Direkt efter Ölandsbron följ skylt mot Färjestaden centrum. Därefter ta  vänster in på Storgatan och sen höger in på Idrottsgatan efter ett par hundra  meter. Idrottsplatsskylt finns.

Tid för besök
Juli 2009

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här