Talludden

Sandsele

På en udde i Vindelälven, i de södra lappmarkerna, hittar vi till Talludden. Vid tiden för besöket är det en mycket behaglig sommarkväll i augusti. Färden hade gått via Blattnicksele och Sorsele, och på vägen hem blev det en avstickare till Sandsele. Myggen surrade så det stod härliga till. På fotbollsplanen går det inte så livat till längre, då Sandsele SK inte deltagit i seriespel sedan 1994. Dansbanan som ligger jämte idrottsplatsen är dock i högsta grad levande än. Talludden hade sin storhetstid på 80-talet. Efter en nedgång med ett par magra år på dansgolvet så driver sportklubben nu Talludden med populära danser varje sommar. Logen som för övrigt köptes i Umgransele 1958.

Sandsele SK bildades den 3:e februari 1946 på initiativ av Sigvard Ulvebo, och antogs av förbundet i april samma år. De främsta idrotterna genom åren har varit fotboll och skidåkning. Fotbollen har haft växlande framgångar genom åren som till stor del spenderats i femman och sexan. Storhetstiden hade fotbollen 1978 – 1981 då Sandsele spelade i division 4 Västerbotten Södra. Bästa placering? Det var en fin tredjeplats 1979, fem poäng bakom seriesegrande Tegs SK. Sandsele SK var utan tvekan bästa laget i Sorsele kommun den här tiden.

Rivaler har det såklart funnits genom åren. I Sorsele kommun var det t ex lag som Gargnäs och även Bockträsk och Råstrand till en början tills de kastade in handduken. Men de största rivalerna av dem alla: Blattnicksele IF och Sorsele IF! En övergång mellan Sandsele och Sorsele/Blattnicksele hade väl nästan varit otänkbar. Ungefär som att ta det förbjudna steget från Liverpool till Manchester United.

Det skiljer bara 7 km mellan Sandsele och Blattnicksele, och det har varit ett antal heta duster genom åren. I Sandsele bodde det t ex runt 70 pers. på 70-talet, och i Blattnicksele strax under 300. Trots det så kunde derbymatcherna locka 300 – 400 personer. Där snackar vi man ur huse! När Sandsele 1977 besegrat Sorsele på bortaplan i toppmöte i femman kom det hela 500 pers. för att se 2–2-matchen på Talludden på hösten! Publikrekord?

Det berättas att det var trångt om saligheten i spelarbussen när Sandsele åkte på bortamatch. Hela byn ställde upp för laget, och det var inte ovanligt att det var tre som satt på sätena i bussen som var anpassade för två. Det var andra tider. Idag är det tunnsått på fotbollsfronten i Sorsele kommun. Sorsele är den näst minsta kommunen i Sverige sett till befolkningen, och man kan se det på fotbollslagens representation i seriespel. Inför säsongen 2019 hade Sorsele kommun ett lag, Sorsele IF, och de drog sig ur division 5. Går vi tillbaka i tiden hittar vi förutom Sandsele, Sorsele och Blattnicksele även lag som: Bockträsk SK, Gargnäs IK, Råstrands IK, Sandsjö/Lomsele IF för att nämna några. Vilka derbyn och vilken rivalitet det ska ha varit.

Låter namnet Richard Holmlund bekant? Han tränade Umeå IK:s damer i början av 2000-talet, och ledde dem till tre SM-guld bl.a. Han började sin tränarkarriär i Sandsele SK, åren 1980 – 1983.

Talludden är redo för match. Planen bara väntar på att någon ska spela på den. Frågan är, kommer det någonsin att spelas organiserad fotboll här igen?

Text och foto:
Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Klubbmärken från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Besök gärna
https://www.sandsele.se/Gamla-foton-och-urklipp.html för nostalgiska urklipp och foton från Sandsele SK

Fakta

Förening
Sandsele SK
Bildad
3:e februari 1946
Dräktfärg
Blå/Vit
Idrottsplats
Talludden
Invigd
1975 (gräsplanen)
Publikrekord
Osäkert, ev. 1977 mot Sorsele, 500 åskådare
Serie
Nedlagd. Senast i div 6 Västerbotten Västra 1994
Ort
Sandsele
Kommun
Sorsele
Landskap
Lappland
Invånare
60
Hitta hit

Intill Europaväg 45, 7 km söder om Blattnicksele, nere vid Vindelälven. Se skyltning.

Tid för besök
Augusti 2019