Teckomatorps IP

Teckomatorp


Ca 17 km öster om Landskrona hittar vi tätorten Teckomatorp. Vid en första googling om orten går det inte att undgå läsa om miljöskandalen med BT Kemi på 1970-talet . Sockerbruk fanns det gott om i Skåne, och ett sådant fanns i Teckomatorp fram till mitten av 1960-talet. Efter att den lagts ned flyttar företaget Bönnelycke & Thuröe (sedemera BT Kemi) in i brukets lokaler. Detta är sedan historien om en miljöskandal utan dess like. Företaget som bl.a. tillverkar råämnen till växtgifter släpper inte bara ut gifter i Braån, boende vittnar om växter som dör, inne på fabriksområdet hittar man hundratals med fat nedgrävda med giftigt avfall. Men nu ska vi inte grotta ner oss mer i farliga avfall utan bege oss till Teckomatorps IP som invigdes i juni 1959. 

Idrottsplatsen i Teckomatorp ligger i samhällets södra del. Vid mitt besök en solig och varm dag tidigt i oktober 2018 så är gräsmattan av absolut högsta klass. Entrén till idrottsplatsen består av en liten rödgrön träbod med biljettlucka och nummerskylt på väggen (bra ifall ska posta ett vykort). På båda sidor av planen finns bänkrader samt rester av .f.d. löparbanor (troligen kolstybb). 


- När går nästa buss ? En vanlig syn på skånska idrottsplatser där gamla väntkurer har fått nytt jobb som avbytarbås.

Som många av er känner till så lockade inte Tipscupen/Intertotocupen några större framgångar ute på de allsvenska arenorna. Därav så kanske det var just därför som en del svenska lag lade sina Tipscupsmatcher på mindre orter. Dels för att visa upp sig, locka nya fans men också för att ortens fotbollslag kunde få sig ett rejält tillskott i klubbkassan. Och den 5 juli 1989 ställdes Malmö FF mot tjeckiska Nitra. Matchen lades i Teckomatorp, det kom hela 1400 personer till lilla Teckomatorps IP denna dag. Säkerligen gladde sig kassören extra när vändkorset snurrade varmt. Och matchen då ? Jo den slutade 0-0 i denna ganska så prestigelösa turnering. 
 
Vi backar bandet ett år till 1988. Mittbacken Lars Andersson har precis gjort comeback i ‘Torp’ under höstsäsongen efter fem säsonger i storklubben Landskrona BoIS. Sen börjar en resa uppåt i seriesystemet, ‘Torp’ vinner sexan. Året efter blir det topplacering i femma och missat kval till fyran, samma säsong har Lasse fixat ett par nyförvärv. Men uppflyttningen kommer 1991. 
1992 blir det alltså div 4. spel för ‘Torp’ . Lasse tillsammans med de meriterade nyförvärven som bl.a. spelat med Västra Frölunda, IFK Göteborg och Örgryte är inte direkt bottentippade inför div. 4. Den som av dem lyste mest var nog Henrik Falk, son till den gamle legendariske GAIS tränaren Bosse Falk. 

Detta år sätter Skånes FF på prov att dela upp säsongen så att man redan efter vårsäsongen kan gå upp eller åka ur en serie. 
Inför starten av fyran så blir det chock i ‘Torp’. Halva laget försvinner då flera av de tongivande spelarna har tagit studenten och flyttat på sig. Lasse blir kvar och förnedringen börjar. I premiären nere i Simrishamn blir det förlust med 11-0. ‘Torp’ slutar i botten av div. 4 när vårsäsongen är slut. Höstsäsong i div.5 och spelet blev inte bättre, det blir ännu uslare och degradering till div. 6. Detta blir den enda säsongen som Skånes FF prövar denna ovanliga variant. Samma variant testades dock av Elitfotbollen 1992 och det gynnade Örgryte IS som gick från div.2 mellersta Götaland till Allsvenskan på en säsong. En lite roligare resa. 
 
Om ¨Torp’ gjorde sig unika med säsongen 1992 så blev man rikskända förra säsongen (2019) fast mer på ett lyckosamt sätt. ‘Torp’ hade ett starkt lag på pappret inför säsongen med flera hemvändare. I premiären hemma den 5 april sätter man dit Askeröds IF med 3-0. Sen börjar en kross av motståndet i serien. ‘Torp’ rensar rent och vinner serien överlägset, utan att förlora en match. Inget ovanligt men man gör det dessutom genom att vinna alla matcherna, i sista omgången får bottenlaget Linderöds IF smaka på ‘Torps’ vapen när det blir 14-0. Målskillnad 128-16 på 22 matcher.
 
Förra året enligt SCB bodde det 1888 personer i Teckomatorp, det är en stadig ökning sen mätningarna började på 60-talet. Och inte lär trenden vända med tanke på bara 15 minuter till havet och Landskrona samt tågförbindelser. Apropå tåg så finns en fin järnvägsstation i samhället och även en fint gammalt Järnvägshotell. Och så då den välskötta idrottsplatsen.

Stort tack till Lars Andersson (f.d. mittback i TSK) . Ingemar Berg från klubbmarken.com 

Fakta

Förening
Teckomatorps SK
Bildad
7 juli 1939
Dräktfärg
Röd tröja, gröna byxor, röda strumpor
Idrottsplats
Teckomatorps IP
Invigd
juni 1959
Publikrekord
1400 personer. MFF - Nitra, tipscupen 1989
Serie
2020: Herr, div 5 västra skåne
Ort
Teckomatorp
Kommun
Svalövs kommun
Landskap
Skåne
Invånare
1 889 ( enligt scb 2019)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Oktober 2018