Thåängen

Sandhult


Ej besökt. Bilderna är inskickade av Robert Andersson, Sandhults SK.

Sandhult är beläget ca 10 km nordväst om Borås. Många orter döper sina idrottsplatser ofta till det enkla namnet IP men sen finns de som har lite mer fantasi och döper dem till något helt annat. Sandhults SK valde namnet Thåängen.

Namnet Thåängen kommer ifrån att för länge sen så låg byns fattigstuga ”Thån” nära planen och den mångårige ordförande Per Olsson fick äran att utnämna namnet Thåängen som vann en omröstning.

1941 bildades föreningen och i år firar man 70 årsjubileum. Men det dröjde fram till 1958 innan Thåängen invigdes. Lite kort historik.

Till en början var standarden för omklädningsrum väldigt enkel på idrottsplatsen. Omklädnad skedde i en mindre byggnad  längs ena långsidan. Efter matchen fick man tvätta sig i handfat med vatten tagit ifrån bäcken som rann söder om planen.

I början av 60-talet så kom man in på bättre faciliteter när man köpte en gammal bygdegård en bit ifrån planen och under 70-talet bytte spelarna om i skolan. Den egna klubbstugan på idrottsplatsen stod äntligen klar 1982.

1991 var ett annat stort år i klubben historia. Då stod den nya gräsplanen klar och på invigningen så bjöds publiken bl.a. på en uppvisningsmatch mellan IFK Göteborg och IF Elfsborg. Publikrekordet är dock från 1998 när 600 personer bevittnade en match i Svenska Cupen mot GAIS. Resultatet blev 6-0 till GAIS. År 2000 så gick man ihop med Sjömarken och bildade SSFC men den sammanslagningen varade bara i två säsonger. Som bäst har herrlaget spelat i div. 4. under åren 1996-2001 och damlaget har spelat i div.2 1991-1992.

På klubbens hemsida finns en artikelserie vid namn Rapport från ena gräsrot ! Den är skriven men ren dialekttext, t ex heter senaste rapporten ‘Va töst dä blé!’

Tack till Robert för bilder och info.

Fakta

Förening
Sandhults SK
Bildad
1941
Dräktfärg
Gul-svart randig tröja, svarta byxor, gula strumpor
Idrottsplats
Thåängen
Invigd
1958
Publikrekord
600 i svenska cupen mot GAIS 1998
Serie
2014: Herr Div. 6. Borås
Ort
Sandhult
Kommun
Borås kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
599 (enligt SCB 2005)
Hitta hit

Länk till svensk-fotboll.com

Tid för besök