Tjärnbacken

Vittjärv


Nostalgiker får nog nästan en tår i ögat när Vittjärv kommer på tal. Det lilla samhället, vackert beläget vid Lule älv, 5 km nordväst om Boden, längs väg 97 mot Jokkmokk, har nämligen fostrat en spelare som gjort raketkarriär som ingen annan. Yttern Stig Sundqvist, allmänt kallad "Vittjärv-Sundqvist". Han kom att bli Vittjärvs i särklass mest kände spelare, och det gick undan när karriären satte fart. I maj 1949 spelade han division IV-fotboll med Vittjärv, men värvades till IFK Norrköping i Allsvenskan. Tre veckor efter debuten i Allsvenskan blev han uttagen till svenska landslaget för match mot Ungern. Resan tog honom vidare till VM i Brasilien 1950, där han gjorde tre mål på fem VM-matcher och kom hem med en bronsmedalj. Stora kontraster med spel i Vittjärv 1949, och sommaren 1950 match på Maracanastadion inför ca 138.000 åskådare mot självaste Brasilien. "Vittjärv" blev proffs i Italien efter fotbolls-VM. Två säsonger i AS Roma blev det. När han återvände till Sverige var han "proffsförklarad" och fick enligt dåtidens regler inte spela i Allsvenskan, så han kom istället att verka som tränare för bl.a. Jönköping Södra som han förde upp i Allsvenskan i slutet på 60-talet.

Vittjärvs IK bildades 1924 och tog klivet in i seriesystemet 1934. Laget blev fort ett etablerat namn i Norrbotten, och under 40-talet radade Vittjärv upp andraplatser i division III Norrländska Övre där endast dåtidens "omöjliga" giganter Boden var steget före. Trean var på den här tiden högsta nivån i Norrland. Reglerna förhindrade nämligen lag norr om Gästrikland att spela på högre nivå än division 3, och det kom att gälla till 1953/54. Innan det hade dock Vittjärv trillat ner till fyran, men man kom tillbaka ett år på 50-talet och hade även en sejour på fyra år i trean under 60-talet. Från 1968 och framåt har det i stort sett varit fyran eller femman för Vittjärv, bortsett från två gästspel i sexan (1985 och 1989).

Vid idrottsplatsen har Vittjärvs IK ett stort klubbhus, byggt 1956. Det har med tiden byggts ut och inrymmer idag kontor, sammanträdesrum, stor mötessal, komplett kök, serveringslokal, fem omklädningsrum, tre duschrum, en bastu och goda förrådsutrymmen. Naturligtvis finns det en kiosk inrymd i huset också, där du kan handla korv och kaffe när det är matchdags på Tjärnbacken!

Text och foto: Göran Bergmark.

Fakta

Förening
Vittjärvs IK
Bildad
1924
Dräktfärg
Blå/Svart/Blå
Idrottsplats
Tjärnbacken
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Div 5 Mellersta Norrbotten
Ort
Vittjärv
Kommun
Bodens kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
498
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Maj 2016

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här