Tollevi

Totebo

Om man är entusiast av idrottsplatser och järnvägsmiljöer (som bl.a. jag) så är Tollevi kanske det ultimata meckat i Sverige. Här kan man ställa sig vid hörnflaggan och få med fotbollsplanen, målställningen, den gulsvarta klubbstugan, sittplatser, järnvägsstationen och om man har tur även de orangegula smalspårstågen som tutar runt i den småländska skogarna mellan Hultsfred och Västervik. Nu trafikeras sträckan bara sommartid samt vid speciella tillfällen. Men resan tar ca 2 mil och är väldigt njutningsbar med sjöar, skog, små byar och två idrottsplatser som passeras. Förutom Tollevi så passerar tåget även Knektavallen i Hultsfred. Mer info på Smalspårsjärnvägens webbplats Fram till 1984 gick det dagliga turer året om. Minns själv när vi på enfamiljeutflykt åkte Växjö-Västervik tur och retur en sommardag. En sträcka på 18 mil och om jag inte minns fel så tog sträckan ca 3 timmar per håll att åka. Då som 10 åring så tyckte man att det blev lite långtråkigt efter ett tag. 

Totebo IF föddes 1922 men då under namnet Yxereds BK eftersom den bildades i byn Yxered norr om Totebo . Idrottsplatsen Tollevi anlades 1934, ca 60 år efter järnvägen kom till byn. Vilken lyx för bortalaget och supportrar att kunna ta tåget till matchen och sen bara behöva gå över perrongen för att sen vara framme vid idrottsplatsen.  

År 1939 bytte klubben namn till Totebo IF. Som på många håll på landsbygden så blev spelarmaterialet för tunt. År 2000 valde Totebo att gå ihop med rivalen Hjorteds GoIF som också hade tappat många spelare. Hjorted är ett samhälle ca 1 mil väster om Totebo. Deras idrottsplats heter Hjortheden och är även den en idrottsplats värt sitt besök som ni ser av bilderna även om den saknar järnvägsmiljöer.
2001 gick det nya laget upp i division 4 där det blev fyra säsonger. Numera (skrivet 2019) så är det division 6 som gäller för Hjorted/Totebo.


Tuuuuuuuuuuuuut . Och rätt som det är så dyker det upp en rälsbuss.
- Tåg från Västervik ankommer på spår 2b

 

Fakta

Förening
Totebo IF
Bildad
1934
Dräktfärg
Gult tröja, svarta byxor
Idrottsplats
Tollevi
Invigd
1934
Publikrekord
?
Serie
Gult tröja, svarta byxor
Ort
Totebo
Kommun
Västerviks kommun
Landskap
Småland
Invånare
239 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2018