Tornevallen

Torne

 

Torne IF bildades 1929. Trettio år senare så går laget i hop med grannbyn Hulevik och bildar Västra Torsås IF. Därav finns två klubbmärken på klubbhuset idag.

Sjönära idrottsplatser får man aldrig nog av. Det är en garanti för en naturskön idrottsplats. Tornevallen är inget undantag i denna regel. Fotbollsplanen ligger verkligen vackert till vid Åsnens strand samtidigt som den ligger mitt i byn. Kommer man österifrån så får man en vacker vy från bron mot festplatsen Strandpärlan med fotbollsplanen i bakgrunden.

Jag svängde av väg 23 vid vackra Huseby Bruk. Därefter följer en vacker och trevlig åktur mot Torne. Vägen kantad av vacker landsbygd samt resterna av banvallen till det som en gång var smalspårslinjen Halmstad-Vislanda-Karlshamn. Väl inne i byn Torne så kommer man fram till en klassisk gammal lanthandel som fortfarande är i liv.
Därefter vänster in på Järnvägen. Till höger syns den gamla stationsbyggnaden . Banvaktstugan som ligger jämte blev Västra Torsås IF’s klubbstuga. Fotbollsplanen ligger sen strax bakom. Man kan tänka sig förr vilken service som Torne erbjöd motståndarna och deras tillresta fans.
Ta tåget hit, fotbollsplanen ligger ett dåligt inkast från stationen. Behöver ni handla går ni bara över rälsen. Efter matchen kan ni bada i sjön innan ni tar tåget hem igen. Men är ni festasugna så kan ni bara gå över fotbollsplanen, ikväll är det dans på Strandpärlan.

Nu till fotbollsplanen. Ja, vad ska man säga med så vackert läge. Bara synd att föreningen inte är lika aktiv som förr med ungdomslag, damlag och eget seniorlag. Nu är seniorlaget i kombination med IFK Grimslöv. Damlag har dom inte haft på ett antal år.

50 års jubileumet 1979 firades med match mot svenska mästarna Östers IF. Men också med uppvisningsmatch mot ett kändislag innehållande bl.a. brottaren Frank Andersson och Lennart Hoa-Hoa Dahlgren.
Från säsong 1995 till 2000 så gick herrlaget som en raket genom seriesystemet, från div. 6 till div .3. Både säsong 2000 och 2001 slutade man dessutom på fjärde plats i serien. Bakom sig i serien hade man storlag som Bromölla, Sölvesborg och Högadal. Men sen var det roliga slut i finrummet, säsongen efter så valde föreningen att börja om i division 6. Och från säsong 2012 så är alltså laget ihopslaget med IFK Grimslöv.

Vid en match i div. 3 mot Mönsterås i början av juni 2001 hände en märklig händelse. En grupp personer kom indragandes på en man med ögonbindel. Under första halvlek gick sedan mannen runt och sålde bollar till damer i publiken. I halvtid var det sen dags för svensexans höjdpunkt. Mannen fick ställa sig i mål medans damerna ställde sig på straffpunkten och sköt straff efter straff på målvakten. För varje skott som gick i mål fick mannen ta av ett plagg. I slutet stod mannen i mål med endast kalsongerna. Sista skottet räddades av målvakten, det roliga i detta var att undertecknad som var mannen i målet 🙂
Se ett par bilder i galleriet. Ej tagna med digitalkamera därav inte bästa kvalitén.

Öster om idrottsplatsen, mellan långsidan och sjön ligger festplatsen Strandpärlan (vackert namn förresten). Den har dock inte varit igång sen 2005. Men innan dess var det känt festaställe, speciellt vid midsommar.

Tack till Robin Frank
Källa för historik. Västra Torsås IF hemsida

Fakta

Förening
Västra Torsås IF
Bildad
1959 . Föregångaren Torne BoIF bildades 1929
Dräktfärg
Blå tröja, blå byxor, blå strumpor
Idrottsplats
Tornevallen
Invigd
162
Publikrekord
600 personer , jubileumsmatch mot Östers IF 1979
Serie
2015 (a-lag): Ihopslaget med IFK Grimslöv. Div. 4 sydvästra Småland
Ort
Torne
Kommun
Alvesta kommun
Landskap
Småland
Invånare
123 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Orten Torne ligger vackert vid sjön Åsnen. Inga större vägar passerar orten så man får göra en trevlig avstickare. Man kan t ex svänga av vid Huseby (utmed väg 23). Följ därefter skyltar mot Torne. Väl inne i samhället. Ta vänster vid lanthandeln, Tornevallen ligger därefter på höger sida.

Tid för besök
Juli 2015