Torvalla

Blackstad

 

På klubbmärket för Blackstads IF så står året 1929 men första året som Blackstads IF hade lag i serie är först år 1950. Hur kommer det sig ? 
Jo det hela började 1929 fast dom som namnet Grönhults BK, sedermera ändrades det till Grönhults IF. Vid den första idrottsplatsen fanns även en festplats där man drog in hel del pengar på danser osv.
Det sattes upp stängsel för att förhindra folk från att planka in. Men då det upptäcktes hål i stängslet så sattes det dit vakter med knölpåkar och kassören stod med entréblocket i näven för att ta sig an ´plankarna´. 
 
Blackstads IF lagfoto 1953. På övre raden, spelare nr 3 från vänster. Denna herre ser ut som en reslig man helst inte vill möta i en närkamp. Däremot spelaren som står längst till höger tycks redan stämplat in för kvällens dans i parken.  

Av den första idrottsplatsen som Grönhult bedrev sin fotboll på återstår inte direkt några tecken av fotboll som synes. 1950 gjordes namnbytet till Blackstads IF. Namnbytet gjordes för att markera att hela socknen stod bakom föreningen och göra det lättare att ansöka bidrag. 

 
Fyra år senare invigs den nya idrottsplatsen den 11 juli. Flera namnförslag kom in, Grönvallen, Blackstadion, Grönslätt men det som fick flest röster blev Torvalla. Det tros har fått sitt namn från en eldsjäl vid namn Torvald Andersson som var allt i allo i klubben under många, många år. Vid invigningen medverkade Vena blåsorkester och Invigningstalare var Tipschefen C.A. Ledin. Som invigningsmatch var det först match mellan Grönhults och SK Falken . Men den stora matchen var mellan Blackstad och ‘Rävarna’ alltså BK Derby (Linköping) . Gamla storlaget BK Derby var ofina och vann med 7-0. Kanske inte så konstigt med så stora siffror då Derby var mittenlag i Sveriges näst högsta serie. 
 
Det är imponerande av de kreativa som skapade klubbmärket för Blackstads IF. Som synes så har man inte bara lyckats få med förkortningen BIF, klubbens färger och årtalet i skölden. Här har man även fått med både en fotboll, en bandyklubba och en skidstav. Med andra ord så har det varit och är en livlig förening även om bandyn lagts på is, alltså gått i graven. Idag är fotbollen ihop med grannbyn Odensvi sen 2002 i förkortningen BOIF men föreningen är aktiv inom skidor, bordtennis, innebandy m.m. 
 
Nu återgår vi till den lilla byn Grönhult , en by med ca 50 invånare som ligger ca 4 mil väster om Västervik. Det är nämligen här som vi hittar idrottsplatsen Torvalla. Kyrkbyn Blackstad ligger dock bara 3 km från Grönhult. Vid vägskälet tar vi vänster och kommer nu in i byn Grönhult. Strax efter en stor villa med väl tilltagen trädgård finns idrottsplatsskylt som visar att vi ska ta vänster in på en liten grusväg. Precis som på många andra idrottsplatser på landsbygden så är det harmoniskt och det råder ett visst lugn att vandra runt på Torvalla. Det som uppgjort för i ett fikastopp. Naturen är tätt in på och det har en stor betydelse istället för pampiga läktare och andra byggnader. Det är sensommar vid besöket och allt är grönt men man kan också tänka sig en fin solig höstdag när alla färger lyser från naturen. 

 
Husägarna på den östra sidan av planen har verkligen nära hem efter matchen. Extra nära hem har bl.a. vaktmästaren Bert Pettersson som bor i en av villorna som vi passerat genom byn. Även tvillingen Berndt är vaktmästare på Torvalla. Och det är inte det enda uppdraget i BIF. Genom åren så har de även varit spelare, lagledare, sponsor osv.... Äkta eldsjälar med andra ord ! Hade inte idrottsplatsen redan haft ett passande namn så hade annars BP-vallen varit ett gott alternativ efter Bert och Berndt. 

 
Att läsa ur Blackstad Jubileumsbok: 
Största segrar noterade fram till säsongen 1954. Blackstads A lag, 8-2 mot Misterhult och B-laget hela 18-0 mot Västrum, Okej, kanske så speciellt men hör och häpna. Båda matcherna spelades samma dag. Snacka om fest i Blackstad.
Detta var noterat 1954 så det kan ju inträffat något större vinst sen dess. Tittar vi till historiken för BIF så har det blivit ett par sejourer i div. 5, 1960-62, 1971, 1973 och 1990. Seriesegrar i div. 6 intogs åren 1959, 1970 och 1989. 
 
Alltså, ännu en fin idyllisk kulturskatt som rekommenderas ett besök. 
 
Vi avslutar med en helt fantastisk anekdot från Torvalla 
Urban Karlsson, tidigare lagledare i pojklaget. 
- Jag var lagledare i pojklaget på sjuttiotalet. Inför en match tyckte jag att gräset var för långt så jag beslöt för mig att klippa den. Gösta som var planklippare var bortrest. Sagt och gjort jag lånade klipparen, en Toro cylinderklippare. Nu ska man veta att på den tiden var målen fasta. Man brukade hänga upp näten för att klippa inne i målen. Men jag hade bråttom så det gjorde inte jag. När jag rundade målet körde jag för nära, klipparen högg i nätet och klättrade nästan upp till ribban innan jag fick stopp på den. Hade det blivit filmat och utlagt på Youtube hade det nog blivit succé. 

Men matchen kunde spelas ! Kanske lite försenad efter som det tog en stund att försöka knyta i hop nätet med pressgarn lånat ifrån närmaste bonde 

Stort tack till  
Joakim Lönn på Blackstads IF och deras jubileumsbok. 
Ingemar Berg, klubbmarken.com 
Svante Bernhard för statistik 
Hans Källgren för guidningen 

 

Fakta

Förening
Blackstads IF
Bildad
1929
Dräktfärg
Rödblå randiga tröjor, blå byxor, blåa strumpor
Idrottsplats
Torvalla
Invigd
11 juli 1954
Publikrekord
?
Serie
2021: Herr: Blackstads IF-Odensvi IF, div 6 Västervik
Ort
Blackstad
Kommun
Västervik
Landskap
Småland
Invånare
141 (enligt SCB 2005)
Tid för besök
Augusti 2018