Torvalla

Västra Torup


1935 bildades Västra Torups SK på ett café. När man läser äldre historieböcker om hur fotbollsklubbar bildades så nämns ofta det lokala cafét som plats där föreningen bildades. Låter som utmärkt idé att bilda en fotbollsförening efter att ha dragit i sig 18 sorters kakor och sen fått dåligt självförtroeende . Men Västra Torups SK var inte första idrottsföreningen i samhället, tidigare nämns en förening vid namn Västra Torups GoIF med anor från 1918.
Debutåret för VTSK blev en succé då man vann en pokalserie i Hässleholm 1935. Föreningen har även haft friidrott och bandy på programmet.
När idrottsplatsen Torvalla invigdes har jag dessvärre ingen info om. Om någon har så får ni gärna kontakta mig mats@idrottsplats.se

I samband med en fotoresa genom Skåne för boken Idrottsplatsen i våra hjärtan så passerade vi samhället Västra Torup. Jag försöker vara så påläst som om möjligt inför en utflykt/resa för att inte missa några guldkorn. Oavsett om det gäller en familjeutflykt eller en jobbresa .
Här hade jag läst till mig att Västra Torup SK stod som vilande lag sen 2013. Mitt stora intresse för idrottsplatser som inte har något aktivit lag längre väger stort och ett besök på Torvalla var ett måste. Allt för fånga dem till min samling innan någon annan verksamhet tar över. Som i t ex västgötska Torsbo där Skogsvallen blev en träningsplats för hästhoppning eller som i Alseda utanför Vetlanda där en ny vägsträckning gjorde att Klockarevallen gick i graven.

Idrottsplatsen i Västra Torup består av två fullstora idrottsplatser. Vem som var A-planen kan vara svårt att bedöma men troligtvis var det den med träläktaren och matchklockan. Den andra planen inhyser äldre målställningar och har klubbhuset (invigd 1976) längs långsidan. En gissning är att detta var den första idrottsplatsen i och med att klubbstugan står här samt de äldre målställningarna. På den andra idrottsplatsen fanns inga målställningar. Här har stått flyttbara målställningar. Här finns som sagt också en relativt stor träläktare samt flaggstänger. Ganska ovanligt med så pass stora läktare på denna nivån och på landsbygden.
Idrottsplatsen ligger lummigt och mysigt nära skogen. Hoppas verkligen att det blir ett återseende av fotboll på Torvalla.
Någon entrékur finns inte till idrottsplatsen däremot så stod en trästol vid grinden. Låt oss gissa att den fungerade som entré. Vid mitt besök i juni 2015 så hade fotbollsplanerna haft besök av diverse olika djur som härjat runt.
Numera är det djur som tränas här mer aktivit och i organiserad form då man bedriver Agilityträning på Torvalla, eller Torvalla Arena som den numera går under namnet.

Matchbild från Torvalla. Notera de vackra avbytarbåsen.                              Bildkälla för matchbilderna John FribergSista säsongen, eller ska vi säga senaste säsongen var 2013 då hamnade VTSK på en 9:e plats i div 6 mellersta Skåne

 

Tack till Svante Bernhard (tabellhistorik) och Ingemar Berg http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Västra Torups SK
Bildad
1935
Dräktfärg
Grön tröja, svarta byxor, gröna strumpor
Idrottsplats
Torvalla
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Herr; Vilande sen 2013 , div. 6 västra Blekinge. Dam, sista säsongen 1984.
Ort
Västra Torup
Kommun
Hässleholms kommun
Landskap
Skåne
Invånare
210 (enligt SCB 2005)
Hitta hit

Samhället Västra Torup ligger utmed väg 21 mellan Hässleholm och Perstorp. Fotbollsplanerna ligger på Idrottsvägen.

Tid för besök
Juni 2015