Urdavallen

Urshult

Bilderna tagna Augusti 2012

Nämn orten Urshult och de få som känner till den tänker nog i första hand på ‘Äppelriket’ . Bygden är fylld av ängsodlingar där den ena äppelsorten inte är den andra lik.  
Idrottsplatsen är också den ett trevligt inslag.
Urdavallen blev mitt första idrottsplatsbesök i samband med en fotorunda mot Blekinge i augusti 2012. En perfekt start. Idrottsplatsen ligger mysigt inbäddat med skogen som granne runt tre sidor om. De  äldre omklädningsrummen vid A-planen är en nostalgikick. Som fotbollsspelare så vet man direkt texten ovanför respektive dörr. HEMMA, BORTA och DOMARE. Publikplatserna som finns utsatta längs med grässluttningen bjuder på en fin vy över planen.

När jag väljer en idrottsplats att skriva om så går första tanken att här kanske det inte har hänt så mycket. Men så fel man har varje gång. Alltid finns det något udda som hänt under alla dessa år. Det kan vara matchen där domaren gjorde mål, Tysklands landslag hade haft idrottsplatsen som träningsplan inför VM 1958, ‘Nacka’ Skoglund fejkade en skada och hppade in i en väntade taxi som i skånska Borrby (läs på hemsidan). Urdavallen är definitivt inget undantag. Dessutom så finns det bl.a. en längre berättelse på klubbens facebook sida  för den som vill grotta ner sig mer om Urshults IF

Klubben bildades redan 1927 och det är väl ingen högoddsare att nämna att föreningen bildades på Fruktföreningens kontor. Premiärmatchen spelades mot grannorten Ryds SK och det blev 0-23 i baken för Urshult . I boken Svenskt Idrottsfolk från 1945 så benämns den första idrottsplatsen vid namn Möllevallen.
Redan tidigt var klubben igång med skidtävlingar också, och år 1943 erövrades ett vandringspris från Värendsloppet. Priset skänkt av ingen mindre än Florence Stephens från Huseby.

1952 inträffar en märklig händelse på idrottsplatsen. Det firades 25-års jubileum med bl.a. en friidrottstävling. Inbjuden var ingen mindre än den tyske 100 meters mästaren Ernst Rohrson. Han hade tidigare sprungit på finfina 10,3 sekunder i Hamburg. Men denna dag så fick Ernst sin karriär avslutat då han skadade sig då han snubblade över en tuva på den provisoriska 100-meters banan på fotbollsplanen. Han skadade sig svårt i foten och fick upphöra med sitt tävlande efter detta uppvisningslopp. 
Samma år som den nuvarande idrottsplatsen invigs 1956 vinns en seriematch mot Lönashults GoIF med hela 17-0.. En ur hemmalaget gör hela 9 mål, alltså en trippelhattrick. Dock osagt om alla målen kom i följd och i samma halvlek, kanske inte så troligt.  Till returmatchen ställs dock nog bara skorna in på planen då man får stryk med 2-1.

Om inte idrottsplatsen fått namnet Urdavallen kunde andra passande namn som Äppelvallen, Gravensteinvallen, IngridMarievallen eller efter någon annan äppelsort vad vet jag.
Namnvalet Urdavallen kom till efter att folk fick lämna in förslag och det vinnande namnförslaget blev Urdavallen.

Urshults IF har genom åren varit en berikad förening när det kommer till olika sporter som funnits på programmet. Förrutom nämnda fotboll, friidrott, skidor så har man även varit aktiva tennis samt i alla klubbsporterna – bandy, ishockey och innebandy.

En av rivalerna är närliggande Ryd SK och i början av 2000-talet hade man faktiskt lag ihop med rivalen men bröts redan efter en säsong.

Så om du åker till huvudstaden av ‘Äppelriket’ så missa inte Urdavallen.

Fakta

Förening
Urshults IF
Bildad
1927
Dräktfärg
Gul tröja, svarta byxor, gula strumpor
Idrottsplats
Urdavallen
Invigd
1956
Publikrekord
?
Serie
2017. Herr: Division 6 Älmhult. Dam div. 4 Växjö.
Ort
Urshult
Kommun
Tingsryds kommun
Landskap
Småland
Invånare
942 enligt SCB (2015)
Hitta hit

Samhället Urshult ligger utmed väg 120 mellan Älmhult och Tingsryd. Sväng av norrut i samhället och följ Sirkövägen mot idrottsplatsen.

Tid för besök
Augusti 2012