Vättervallen

Brandstorp

Idylliskt vid Vätterns strand, två mil norr om Habo hittar vi idrottsplatsen Vättervallen. Hemmaplan för Brandstorps IF som bildades 1945. Jag var på väg till Moholm där jag skulle hålla i en föreläsning om idrottsplatsnostalgi för Tord och dom andra i Moholmsveteranerna . På vägen upp så hade jag planerat ett antal stopp givetvis, dagen till ära så var det en även en av hösten jobbigaste stormar dessutom. Ett av de planerade stoppen var Vättervallen. Utmed väg 195, strax norr om samhället Björnhult dök idrottsplatsskylten upp till höger. En bom stoppade mig från att köra längre än till den lilla ladan. Det var bara till att parkera bilen och börja gå, gå, gå och gå..... För idrottsplatsen ligger verkligen avlägset. Från bommen är det säkerligen över en km att vandra längs en grusväg. Men naturen runt om är vacker med öppna landskap, varvat med skog, stenrösen, åkerlandskap och kullar. Inte ett hus så långt ögat kan nå. Däremot så kan det finnas hjortar i vilthäng men turen att få se dem idag hade jag inte. Till slut så kom jag fram till det som är entréportalen till Vättervallen. 


 
Brandstorps IF gjorde debut i seriesammanhang i division 8 Hjo säsongen 1949. Det blev sen seriespel fram till 1992, uteslutande i lägsta serien, vissa år bara med lag i reservlagsserien. Dom sista sju åren från 1988 till 1995 så blev det sistaplacering eller nästsistaplacering med undantag med en uppryckning till en nionde plats 1990. Den minst roliga säsongen (resultatmässigt) var 1992 när det blev noll poäng med målskillnaden 11-156. Det blev graven för föreningen efter säsong 1995. 

Men runt 2009 (enligt en tidningsartikel) så började det väckas liv i byns fotbollsfolk igen. Föräldrar gick samman och startade det ena barnlaget efter det andra. På deras facebooksida kan man se att det var det full aktivitet med lagbilder, möten, träningar, planskötselschema, familjefester m.m. 2014 gjordes även ett försök att få igång ett seniorlag igen. 
 
Allt såg lysande ut och kanske skulle föreningen få igång återväxten som är så viktig för ett A-lag men intresset svalnade och i mars 2018 kastade styrelsen in handduken och meddelade via ett Facebook inlägg att antalet fotbollsspelande barn tyvärr hade minskat och att det inte fanns tillräckliga underlag i bygden att driva verksamheten vidare. Kanske Fortnite och andra E-sport spel tagit barnens intresse? 
 
Vättervallen är en idyll, det är verkligen synd att det inte spelas seriematcher här. Den blåröda entrégrinden är enkel, men texten Vättervallen i båge ovanför är tjusig. I övrigt förutom målställningarna som vittnar om att detta är en fotbollsplan så finns ett vitt hängräcke längs ena långsidan. Klubbstugan som är en avlång tegelbyggnad vetter mot den norra sidan. Några buskar har börjat kamouflera sig framför klubbhuset. 
 
Återstår att se om klubben vaknar till liv igen. En vacker idyllisk idrottsplats har dom i alla fall, saknas bara fotbollsfolket. 

Tack till Svante Bernhard, historik

Fakta

Förening
Brandstorps IF
Bildad
1945
Dräktfärg
röd tröja, blåa shorts, röda strumpor
Idrottsplats
Vättervallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
1995: Division 6 Tidaholm
Ort
Brandstorp
Kommun
Habo Kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
115 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2018