Victoriavallen

Nybro


 

Nu besöker vi Victoriavallen i Nybro, en idrottsplats som snart kan korka upp och fira 100 år, det blir år 2026. Men idrottsföreningen Nybro IF har redan passerat 100 år. Föreningen bildades redan 1906 och firar i år alltså 114 år (läst 2020). Staden Nybro som fram till 1932 var en köping ligger utmed riksväg 25 i östra Småland, 30 km från brofästet till Ölandsbron.   
 
Victoriavallen är verkligen kontrasternas arena gällande tidsepoker och byggnader. Belägen i centrala delarna av staden men ändå inslag på arenan som får den att kännas som en landsbygdsidrottsplats med hembygdsmiljö känsla. Det sista beror delvis på att idrottsplatsen gränsar mot naturområdet Joelskogen. 
Vi börjar med entrén som man kan dra vissa paralleller med gamla mäktiga stadsarenor från t ex England och Tyskland. Då jag själv varit i tyska Hamburg och bevittnat den gamla arenan Adolf-Jäger-Kampfbahn, hemmaarena för kultlaget Altona 93. Är ni i Hamburg så rekommenderas ett besök där, speciellt om man går igång på äldre arenor. 
Visst finns det en viss liknelse ? Kolla gärna in denna tyska sida som bjuder på mer bilder på Adolf Jäger Kampfbahn
 
 
Nu tar vi oss innanför grindarna till Victoriavallen. Direkt till höger om entrén bevittnar vi en ny epok, gråbetongläktaren. Den här läktaren fyller all sin funktion med sittplatser, tak och fin utsikt över planen. Men utseendemässigt får den inte några högre myspoäng. Däremot träbänkarna och det vackra staketet som finns nedanför läktaren och runt planen. MEN ‘Vickans’ höjdpunkt hittar vi på den norra långsidan. Och nu är det dags för en ny tidsepok. Till vänster om den öppna sittplatsläktaren på den norra sidan finns en urgullig liten torparstuga i typisk småländsk stil. Rödmålad med vita knutar, spröjsade fönster och plats för flaggstång ovanför ytterdörren. Som taget från en Astrid Lindgren film. 

 
Hur gick det då till när ‘Vickan’ fick sitt namn ? Det fanns säkerligen mängder med passande alternativ. T ex så är orten känd för sitt glas så alla kombinationer på det hade varit passande och även att Nybro är en gammal brunns och kurort. Men så här gick det till. 1916 var drottning Victoria på besök i Nybro och det är från detta besök sen som idrottsplatsen fick sitt namn. Det står att läsa på föreningens hemsida att ideella krafter lade ner mycket tid på att få i ordning idrottsplatsen som anlades på en sank mosse. En av köpingens "större herrar" direktör A.W. Hultenberg gick ut på planen för att inspektera arbetet. Marken gav vika och han sjönk ca 1 meter. Detta säger lite om hur anläggningens status till en början. Arbetet med idrottsplatsen fortskred och det skulle dröja till den 8 augusti 1926 som Victoriavallen invigdes. 
Till invigningen blev det uppvisningsmatch mot allsvenska topplaget IS Halmia från Halmstad. Hallänningarna var ofina och vann matchen mot Nybro med 4-1. 
En landskamp har faktiskt spelats på Victoriavallen. J19 match mellan Sverige och Västtyskland år 1976. Som synes på invigningsåret ovan så är det samma år som idrottsplatsen firade 50 år som denna landskamp spelas. Matchen slutar 2-2 efter mål av Thomas Sunesson och Tommy Holmgren. Den 5 november 1955 hittar vi ett publikrekord som lär vara svårslaget. De båda rivalerna Nybro IF och Kalmar FF är båda topplag i näst högsta serien. KFF vinner med 1-0 inför den imponerande publiksiffran 9 176 personer. Men det sägs att det var över 10 000 personer inne på idrottsplatsen. 

Vicrtoriavallen är verkligen kontrasternas idrottsplats och helt klart värd en rejäl omväg ! Vi avslutar med ett gammalt vykort som bevittnar om att den fina lilla stugan funnits ett bra tag på 'Vickan'Tack till Nybro IF och Ingemar Berg http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Nybro IF
Bildad
1906
Dräktfärg
Rödvit randig tröja, röda byxor, röda strumpor
Idrottsplats
Victoriavallen
Invigd
1926
Publikrekord
9 176, derby mot Kalmar FF
Serie
2020: Herr, div. 3 sydöstra Götaland
Ort
Nybro
Kommun
Nybro kommun
Landskap
Småland
Invånare
13 532 (SCB 2019)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Maj 2016