Widavallen

Vissefjärda

Småland är ett stort landskap och det kryllar av mindre samhällen, dom flesta av dem går en dyster väg till mötes med neråtgående befolkningsutveckling. Dom flesta av dessa orter hade sin peak under 70-80talet när det gäller antalet invånare. Sen började utflyttningen. Vissefjärda är ett typiskt sådant. I samhället finns flertalet exempel i form av nedlagda butiker och tomma bostadshus. Men det finns en motsats också, Widavallen. Välskött och vackert belägen i södra delen av samhället.

Det började vid kyrkstallarna…

Många pojkar inom Vissefjärda samhälle med omnejd var intresserade av att sparka boll. Då det inte fanns någon fotbollsplan började man att hålla till på stallplanen utanför kyrkan. Då den allmänna vägen gick rakt över denna stallplan kunde det hända att många hårda ord växlades mellan trafikanter och fotbollsutövare. Dessutom blev spåntaket ganska illa åtgånget. Detta medförde att ägarna till stallarna anmälde ofoget till landsfiskalen…………..

Resten av den spännande historien om hur Vissefjärda GoIF bildades kan ni läsa på klubbens hemsida.

1929 bildades Vissefjärda GoIF. Till en början använde man sig av en plan strax väster om samhället men målet var att ha en plan närmare Vissefjärda. Tio år senare så invigdes idrottsplatsen. Precis som många andra klubbar så har bandy varit med i programmet för att hålla igång spelarna under vintern. Detta lades ner i början av 60-talet då vintrarna var för dåliga. Just under 50-60talet måste ha varit en jobbig period för bandyförbunden då många föreningar lade ner verksamheten.

Att besöka fotbollsplaner med nivåskillnader runt planen är alltid en fröjd för ögat och det gör sig även bra på foton. Just att placerar klubbhuset på toppen på backen är smart. Det ger inte bara en fin utsikt över planen dessutom så kan korvförsäljaren följa matchen utan att ha massa folk i vägen. Ett toppexempel på liknande idrottsplatser är det f.d. storlaget inom damfotboll, Öxabäcks BK och deras underbara hemmaplan Hagavallen.
Liknande idrottsplatser med klubbhus på en kulle hittar vi bl.a. på Brunnsvallen (Holsby SK, Småland) Sandavi (Sandsbro AIK, Småland), Kvarnvallen i skånska St: Olof och Vävarevallen där Uddebo GoIF höll till. Klicka på länkarna så kommer du till deras lagsidor på idrottsplats.se

Något annat vackert för alla nostalgiälskare är det staket/hängräcke som sträcker sig runt delar av planen. Klassiska grindstolpar med träräcke. Precis sådana stolpar som min gammelmorfar tillverkade som stenhuggare i början av 1900-talet i skogarna utanför Tingsryd.
Vidavallen är en perfekt plats att avnjuta en fotbollsmatch en skön sommarkväll jämfört med några kilo mindre nostalgi på de nya konstgräsplaner som t ex är utplacerade kring industrimarker och köpcentrer.

Fakta

Förening
Vissefjärda GoIF
Bildad
1929
Dräktfärg
rödvit, röd, röd (tröja, byxa, strumpa
Idrottsplats
Widavallen
Invigd
1939
Publikrekord
?
Serie
2014 (a-lag): Herr; Div. 6 Kalmar/Öland .
Ort
Vissefjärda
Kommun
Emmaboda kommun
Landskap
Småland
Invånare
670 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2010 och Juli 2011.