Bjärlövs IP

Bjärlöv


När jag ser en idrottsplatsskylt från bilfönstret så blir jag alltid nyfiken. Nostalgifaktorn stiger. Är jag själv i bilen så är det enkelt att ta sig ett break. Men t ex en familjetripp eller med kollegor på jobbet så kanske det inte alltid är lämpligt. Just väg 19 har jag passerat flertalet gånger på väg ner till Österlen med familjen. Idrottsplatsskylten i Bjärlöv har jag lagt märke till många gånger, vänt på huvudet för att få en blick sen funderat på hur det såg ut där borta. Dessvärre har möjligheten att stanna inte funnits innan.
Men i samband med en fotoresa ihop med Göran Willis för boken 'Idrottsplatsen i vårat hjärta' dök chansen upp. Efter två långa dagar och 22 idrottsplatsbesök så var vi på väg till Alvesta där Görans skulle ta tåget hem till Stockholm.
När vi passerade Bjärlöv så blev det ett sista stopp för resan. Göran hade fått 22 idrottsplatser och var mätt. Det var inte jag.

Bjärlövs IF är inte så gammal som förening, bildat 1960. Tre år senare gick en dröm i uppfyllelse efter mycket slit från medlemmarna. Idrottsplatsen invigdes med pompa och stå. Kommunfullmäktiges ordförande invigningstalade för rekordpubliken 350 personer. Dock så har det varit 500 personer men inte i matchsammanhang utan på bilbingo.
När Bjärlövs IF firade 40 års jubileum så anlitades en match på Bjärlövs IP anrika Östers IF kom till match med sina gamla veteraner så som ex, Lill-Damma Mattsson, Håkan Arvidsson, Andreas Ravelli, Tommy Evesson och en rad andra kända spelare.

I samband med mitt besök så fick jag en liten pratstund med tränaren i Bjärlöv. Han hade placerat ut lite koner inför kvällens träning denna fina försommarkväll. Den stora bristen för säsongen var dock att de saknade en målvakt. Kan ju vara bra att ha. Dock får andra ställa upp, bl.a. jag själv sa tränaren. I skrivande stund, halvtidsvila för säsongen 2015 så är målskillnaden 9-85 på tolv matcher, en oavgjord poäng.
Någon ledig målvakt ? Kan rekommendera er till denna fina förening. Här är det många eldsjälar, bl.a. Sune Göransson som jag haft kontakt med. Midsommarfester, bilbingo, marknader, Bjärlövsdagen. Det har hänt mycket på idrottsplatsen.

Idrottsplatsen ligger ett bra inkast från väg 19. Dock ej synlig från vägen. Innan man kommer fram till idrottsplatsen så kör man över den övergivna järnvägen som gick mellan Hästveda och Karpalund. Den lades ner i slutet av 60-talet för persontrafik och även gods. Rälsen ligger fint kvar, dock översvämmad av sly. Roligt dock att järnvägsskyltar finns kvar.
Framme vid idrottsplatsen så ser man inte planen då den ligger på en platå ovanför parkeringen. Trappan upp och idrottsplatsen ligger framför oss vackert. Den gröna klubbstugan i ena hörnet. Kul med dekoreringen av en boll på stenen utanför klubbhuset. På den norra långsidan finns avbytarbåsen samt publikplatser på bänkar på naturläktaren. En trevlig liten idrottsplats med fin inramning. Som jag tidigare nämnt så föredrar jag idrottsplatser där huvudplanen ligger för sig. Det blir mycket bättre inramning än stora fält.

Stort tack till BIF legendaren Sune Göransson för historik och diverse bilder.

Fakta

Förening
Bjärlövs IF
Bildad
1960
Dräktfärg
grön tröja, vita byxor , gröna strumpor.
Idrottsplats
Bjärlövs IP
Invigd
1963
Publikrekord
350 personer från invigningen
Serie
2015: Herr; Div. 7  nordöstra Skåne
Ort
Bjärlöv
Kommun
Kristianstads kommun
Landskap
Skåne
Invånare
173 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Bjärlöv ligger utmed väg 19 mellan Osby och Kristianstad. Idrottsplatsskylt finns utmed vägen.

Tid för besök
Juni 2015