Skogsvallen

Torsbo


Innan en utflykt till Gällstad i våras tog jag kontakt med en besökare till hemsidan som besöker mycket arenor i Västergötland och undrade om han hade några besökstips i området. Jag fick bl.a. detta svar: -Åk till Torsbo där finns en övergiven plan.

Torsbo IF spelade fram till 1987. Skogsvallen används inte längre , du förstår varför om du kommer dit. Dock svår att hitta. I min jakt på att dammsuga Sveriges övergivna arenor så var det bara ett måste att leta upp Torsbo. Med hjälp av hans vägbeskrivning och GPS så lyckades jag hitta till Skogsvallen men det var inte lätt. Infarten till idrottsplatsen var svår att hitta från landsvägen.

Torsbo IF var förr det 'stora' laget i Textilriket kring Limmared-Dalstorp-Gällstad. Under 40-50talet så spelade man i div. 3. Trots att det på orten fanns en stor arbetsgivare i form av Eiser så var det dåligt med sponsorintäkter. Mycket av intäkterna kom från ideellt arbete från Hembygdsfester och lotterier.

Så länge det fanns en stor arbetsgivare på orten så fanns det också befolkning. Textilföretaget Eiser hade runt 100 anställda. Men de flyttade verksamheten från orten under 60-talet. En blöjfabrik tog sedan över fabriken på orten men den lades ner och revs på 90-talet. Idag har orten inte ens hundra invånare.

Under åren i div. 5 på 70-talet var det över 200 på hemmamatcherna minns Kjell Bygård som är den som spelat mest matcher för klubben. Det blev över 700 st. Karriären avslutades i grannklubben Dalstorps IF.

Den spelare som det gick bäst för var Gösta Karlsson som efter sejouren i Torsbo hamnade i Trollhättan som då spelade i div. 2.

Det lilla omklädningshuset i trä som var målat i klubbens färger vitt och svart höll hög standard. Spelarna kunde t.o.m. duscha i varmvatten vilket förr inte var så vanligt på den nivån. De sista åren kunde man dock inte använda omkläddningshuset utan ombytte skedde i Eisergården. Omklädningshuset användes då endast för skydd vid dåligt väder.

Den sista seriesegern för klubben kom 1980 när man vann Div. 6. Men det blev bara en säsong i div. 5. Klubben blev tvångsnedflyttade som poängmässigt sämsta trea från slutet p.g.a. att för många lag från Västergötland åkte ur Div. 3. Man spelade dom sista åren i Div. 6 fram t.o.m. 1985 med placeringarna sexa, fyra, sexa och nia. Efter säsongen 1985 så begärde Torsbo att spela i en reservserie. Där blev det två säsonger innan den definitiva nedläggningen.

Det råder lite olika meningar om när planen användes senast men under 2008 så användes den som träningsplan för Dalstorps IF men den sköttes för dåligt och blev i för dåligt skick och slutligen så övergavs den.

Har du några bilder från den aktiva tiden i Torsbo IF så får du gärna kontakta mig. Mail mats@idrottsplats.se

Tack till: Svante B. för seriestatistik. Urban L. för historik och vägbeskrivning. Göran A., Kjell B. Ulf H. och Mats T. f.d. spelare som bidragit med fakta och minnen.

Fakta

Förening
Torsbo IF
Bildad
1931
Dräktfärg
svart-vit/svart även vita byxor vissa år.
Idrottsplats
Skogsvallen
Invigd
1930
Publikrekord
1943 med hela 651 personer mot Elfsborgs B-lag
Serie
Nedlagt sen 1987
Ort
Torsbo
Kommun
Ulricehamn
Landskap
Västergötland
Invånare
93 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

 

 

Tid för besök
Maj 2010