Bergsvallen

Skellefteå

En växande förening i en växande bygd

Norr om Skellefteälven hittar vi till Bergsvallen i den tidigare tätorten Bergsbyn. 2015 växte centralorten Skellefteå och Bergsbyn samman. Enligt statistik från SCB, från när Bergsbyn fortfarande räknades som en egen tätort, så bodde det som mest människor här i mitten av 90-talet med 2370 invånare. Nu växer Skellefteå så det knakar. I skrivande stund (juli 2023) byggs Northvolt Ett, en av Europas grönaste batterifabriker, på Bergsbyns industriområde. Bygget beräknas vara helt klart och utbyggt 2026. Men nu var varken jag, eller ni, här för att se någon batterifabrik. Det är ju också tämligen ointressant med batterier och fabriker i jämförelse med idrottsplatser och fotbollshistoria…

Bergsbyns Sportklubb bildades 1938, och gjorde sin debut i Västerbottens Älvdalsserie 1938/39 där BSK placerade sig som femma av sex lag. 1940 kom en första triumf när laget vann Västerbottens Sockenserie, en serie bestående av fem lag från Skellefteå-trakten. 1944 skedde en sammanslagning med Morön BK. Morön, en stadsdel i östra Skellefteå, hade bildat bollklubben i ett torvskjul 1935. Den nya klubben kom att heta Morö/Bergsbyns SK och tävlade under MBSK-flagg till och med 1987. Som Morö/Bergsbyn SK nådde laget som bäst division III Norra Norrland där laget under 80-talet etablerade sig.

Bergsbyns SK återbildas

Bergsbyns SK återbildades 1985, och inträdde i seriespel i egen regi sommaren 1991 när laget klev in i division 7 Västerbotten Norra. Marschen uppåt påbörjades och 1997 triumferade laget genom att vinna norra Västerbottens-sexan. Efter fem säsonger i femman klev laget av från seriespel under två år, 2003 – 2004 pausades seniorfotbollen. 2005 var BSK tillbaka igen och det med besked. På två år gick laget raka vägen från sexan där man började om och upp till fyran. Efter ett mellanspel i femman 2010 – 2012 blev Bergsbyn en kraft att räkna med i norra Västerbottensfyran. 2018 kom toppnoteringen, då Bergsbyn knep stora silvret i tabellen med en finfin andraplats bakom den säsongens giganter: Morön BK. Det blev bara en säsong till i fyran. Efter säsongen 2019 klev man ner i femman och började om. Där blev det blott två säsonger, och BSK tog avsked från seniorernas seriesystem med en jumboplats i femman 2021.

Hopp för framtiden

Även om Bergsbyns SK inte längre har någon seniorfotboll, så finns det hopp för framtiden. BSK har åtta flicklag från F09 – F16, samt tio pojklag från P09 – P16. Hemmaplanen heter som ni redan vet Bergsvallen, och den ligger idylliskt med omgivande skog. Här finns också klubblokal och en uterink för ishockey. BSK har drygt 400 medlemmar och växer. Fotboll är största verksamhet, men de är också aktiva inom mountainbike och gymnastik. Fler idrottsplatser från Skellefteåtrakten finns att beskåda på vår hemsida.

Den aktiva klubben är också arrangörer av Kraftloppet där du kan tävla i tre olika lopp: cykel, skidor och terränglöpning. Kraftloppet på skidor hade sin premiär redan 1940, och åks på en 17 km lång sträcka mellan Skellefteå och Skelleftehamn. För den intresserade finns mer info på www.kraftloppet.com

Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com och Bergsbyns SK.

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Bergsbyns SK
Bildad
1938. Sammanslagning med Morön BK 1944. Återbildad 1985.
Dräktfärg
Röd/Röd/Röd
Idrottsplats
Bergsvallen
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast i div 5 Västerbotten Norra 2021.
Ort
Skellefteå
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
1780 (SCB 2010)
Hitta hit

På väg från Skellefteå till Skelleftehamn efter väg 372, sväng av höger vid skyltning mot Bergsbyn. Där finns planen nära väg 372. Se satellitkarta för närmare beskrivning.

Adress
Falmyrvägen 66, Skellefteå
Tid för besök
Juni 2023