Blålunda

Ålund

Ålund är en by som är belägen i norra Västerbotten, i de norra delarna av Skellefteå kommun och inte alls långt från Norrbotten. Fotbollslaget spelar sommaren 2018 i division V Västerbotten Norra.

Klubben bildades den 2:a maj 1952. De första åren gick klubben under namnet SK Hökarna. Det var under en tid populärt att ha lagnamn med inspiration från djurens värld. T ex fanns det i Byske (2,5 mil öster om Ålund) en klubb vid namn IK Vargarna. IK Uttern, SK Vesslan och BK Bävrarna var några andra exempel på dåtidens lagnamn.

Ålund spelar sina hemmamatcher på Blålunda, en fotbollsplan mitt ute i skogen mellan byarna Blåfors och Ålund. Namnet Blålunda faller sig därför helt naturligt. Det är helt enkelt en blandning av namnen på Blåfors och Ålund.


I Ålund spelar en av Sveriges äldsta aktiva fotbollsspelare, Bo Fuhrman, 71. Fuhrman, tvåa från höger i det bakre ledet, är still going strong och har funnits med i laguppställningen även sommaren 2018. Bosse har bland annat spelat i Nordsverige och div II, serien under allsvenskan, med Skellefteå AIK på 70-talet. Han är den idag levande som gjort flest seriemål i Skellefteå AIK/FF: 98 fullträffar! Men Leo Englund, dagens skyttekung, är snart ikapp, säger Fuhrman.

På 60-talet tog sig Ålund upp till femman för första gången, men det var först på 70-talet som klubben fick fart. Laget vann sexan 1972, och sprang även rakt igenom femman för att göra debut i division IV sommaren 1974.

1976 blev ett minnesvärt år för IFK Ålund. Laget hade efter två år i fyran på nytt vunnit femman, men det var inte det enda klubben vann den sommaren. I AC-cupen (AC = länsbokstäverna för Västerbotten) där 70-talet lag från Västerbotten kämpade i en handikappturnering gick IFK Ålund hela vägen till final och vann. Cupturneringen var uppbyggd i form av ett handikappsystem, där lägre rankat lag hade fördel av hemmaplan plus ett bonusmål för varje division det skiljde mellan lagen. Ett lag från division VI fick alltså börja med 3-0 mot ett lag från division III.

När Ålund hade kvalificerat sig för semifinal stod det klart att man skulle få möta segraren mellan div 6-laget Svanabyn och Skellefteå AIK (som då spelade i trean). I Ålund laddades det för pompa och ståt, och en stormatch med mycket publik hemma i semifinalen mot storebror från Skellefteå. Men Skellefteå åkte med ett reservbetonat lag till Svanabyn och mäktade inte med att vända underläget 0-3. Så istället för publikfest på Blålunda, fick Ålund åka den långa vägen till lappmarken för match mot Svanabyn. Ålund klarade det galant, och besegrade även Hällnäs i finalen sen.

En annan minnesvärd detalj från 70-talet härrör från 1970. Brönstjärns BK hade av riksmedia fått titeln Sveriges sämsta lag. De hade spelat 62 matcher utan att vinna, från maj 1966 till en augustidag 1970 då Ålund stod på andra sidan. Ålund föll med 4-3, och Brönstjärn hade därmed brutit sviten.

Klubbens riktiga storhetstid kom på 90-talet när laget etablerade sig som ett topplag i fyran, och 1998 blev det serieseger i div IV Västerbotten Norra. Men steget från fyran till trean var stort. Motståndet i division III Norra Norrland var kanske inte övermäktigt, men svårt. Ålund blev jumbo med 11 inspelade poäng. Sommaren 1999 gick laget även hela vägen till DM-final, där Betsele IF blev för svåra och vann med 5-3.

I samband med besöket på Blålunda hade Ålund hemmamatch mot Norsjö IF. I halvtidspausen avtackades en Ålund-legend, målvakten och allt-i-allon Åke Brännström. "Högtalaren från Ålund" som han en gång i tiden kallades för vaktade Ålunds mål från 1971 till 1986. Dock gjorde Åke en utflykt 1978 till Kramforsalliansen som spelade i serien under Allsvenskan. Där fick han möta bl.a. GIF Sundsvall, Brage och Brommapojkarna, men 1979 var han tillbaka i Ålund och blev sedan klubben trogen. Åke har också - precis som Bo Fuhrman - representerat Nordsveriges landslag.

Minskade barnakullar och utflyttning är idag ett stort problem på landsbygden, men när andra klubbar fått lägga ner har Ålund kämpat vidare. Vi hoppas att det fortsätter så, med varm korv och kaffe i kiosken när ett fullsatt Blålunda hejar fram sina hjältar.

Ett stort tack till Bo Fuhrman som bidrog med lagbilden, och till Åke Brännström som berättade om klubben.

Text & foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Fakta

Förening
IFK Ålund
Bildad
1952
Dräktfärg
Blå/blå
Idrottsplats
Blålunda
Invigd
Publikrekord
Serie
Division 5 Västerbotten Norra (2018)
Ort
Ålund
Kommun
Skellefteå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
Hitta hit

I Ålund, åk norrut i korsningen vid den gamla affären, och följ sedan skyltning mot Blåfors/Idrottsplats.

Tid för besök
2018-08-01