Forsmyrans IP

Lycksele

De anrika "tvärränderna"

När man säger Lycksele, så kanske en och annan tänker på Tannens idrottsplats? Tannen, där Lycksele IF 1956 spelade allsvenskt kval mot GAIS. Men det finns fler fotbollsplaner i Lycksele, så nu ska vi ta och besöka en idrottsplats som fått äran att vara med i Idrottsplatskalendern för 2024: Forsmyrans IP.

Idrottsplatsen är belägen på den östra sidan av Umeälven (som flyter genom Lycksele) och alldeles intill ett industriområde. Kanske ett industriområdet inte är det vackraste att ha i sin närhet? Men när man väl är inne på idrottsplatsen så sänker sig ett lugn över nejden. Skog omger planen, och det är en charmig idrottsplats som uppenbarar sig. Retro-material från Tannen, som t ex det hängräcke som stod på Tannen en gång i tiden har hamnat på Forsmyran. Mycket går i klubbens färger, blått och vitt.

Lycksele IF kallas populärt för "Tvärränderna" då deras ränder på tröjan går på tvären. De anrika "tvärränderna" har Forsmyran som en reservplan. Tannen är huvudsakligen skådeplats för Lyckseles hemmamatcher, men genom åren har det blivit många matcher även på Forsmyran för A-laget och andra lag i deras led.

IFK Göteborg på besök
1982 slogs publikrekordet på Forsmyran. Här trängdes 1982 omkring 2000 personer när de nyblivna UEFA-cupmästarna IFK Göteborg besegrade Lycksele IF i en uppvisningsmatch med 11-0. Ett par år tidigare, 1978, skulle Lycksele ha mött IFK Göteborg på hemmaplan i Svenska Cupen. Men på grund av risken för ett ev. snöhinder den 23 oktober så flyttades matchen till Nya Ullevi. Matchen vanns av IFK Göteborg med 6-1, och samtidigt lyste snön med sin frånvaro uppe i Lycksele så matchen skulle ha kunnat spelas där trots allt. För att kompensera Lycksele så skulle IFK Göteborg komma upp och möta Lycksele i en vänskapsmatch, och det kom att dröja till 1982. Men vilken tajming. Samma vår hade IFK Göteborg gjort succé i UEFA-cupen, gått hela vägen och sensationellt besegrat Hamburger SV i finalen med 1-0 resp. 3-0. För att klara publikinvasionen hade läktare av lastpallar byggts upp kring Forsmyran, och den 2000-hövdade publiken fick se ett inspirerat Lycksele vara nära att ta ledningen efter 15 sekunder. Men sen var det roliga slut: Tommy Holmgren, Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Stig Fredriksson, Dan Corneliusson m.fl. tog över tillställningen och vann till sist med 11-0.

Match mot Nordahlarna
Ytterligare en stormatch har spelats på Forsmyran, men den blev inte fullt lika välbesökt. Delar av det klassiska kvallaget från 1956 tog sig an Nordahlarna, anförda av bl.a. självaste Gunnar Nordahl och sonen Thomas. Matchens första mål stod just far och son för. Thomas Nordahl rullade in 1-0 sedan fadern och den kraftfulle centertanken Gunnar Nordahl hade serverat sonen.

Forsmyran brukar också vara en av skådeplatserna för Lapland Soccer Cup, en ungdomsturnering (pojk- och flicklag från 9-14 år) där ca 1000 spelare från 60-70 lag deltar.

Vill du läsa mer om Lycksele IF, så gå in på reportaget om Tannen.

Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com och Lycksele IF
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2023-12-21

Fakta

Förening
Lycksele IF
Bildad
1914
Dräktfärg
Blå-vit/blå
Idrottsplats
Forsmyrans IP
Invigd
Publikrekord
Ca 2000 åskådare, Lycksele IF - IFK Göteborg 0-11, 1982
Serie
Division 4 Västerbotten Norra (2023)
Ort
Lycksele
Kommun
Lycksele kommun
Landskap
Lappland
Invånare
8660 (SCB, 2020)
Tid för besök
Sommaren 2023