Saivomuotka IP

Saivomuotka

Upptäcktsfärd i norra Lappland

Som idrottsplatsnostalgiker beger man sig nu och då ut på upptäcktsfärd. Upplägget påminner om skattsökare och äventyrare som letar mytomspunna platser som Shangri-La, Eldorado och Atlantis. Eller kanske artefakter som den heliga graalen. Vi kanske inte har hatten på sned likt Harrison Fords filmhjälte Indiana Jones, men vi har en ädel mission när det gäller att fånga idrottsplatserna innan de försvinner in i den eviga sömnen. Fotbollsdöden har tyvärr skördat med sin lie. Klubb efter klubb har lagt ner. Idrottsplatser har lagt sig till ro och naturen har tagit över. Att för oss besöka en idrottsplats där fotbollsspelare fordom höll hov, det kan vara precis lika "märkvärdigt" som när äventyrarna får vandra in i den försvunna stad de letat efter. En idrottsplats är en del av vårt historiska arv. En kulturskatt som är värd att leta rätt på. Den heliga graalen då? Den är nära när fasta, målade målstolpar dyker upp på idrottsplatsen…

"9 mil norr om Parkalompolo"

Det fanns en tid när landsbygden blomstrade, när fotbollsplaner byggdes i många byar och uttrycket ”ett lag i varje by” blev en realitet. Överallt. Även i ”exotiska” områden som nordligaste Sverige. Den nordligaste gräsplanen i Sverige, Palovallen, ligger som bekant i Parkalompolo. Nu ska vi bege oss till en fotbollsplan som faktiskt ligger längre norrut, närmare bestämt 9 mil norr om Parkalompolo. Vi åker till den lilla byn Saivomuotka, som är belägen ca 47 km sydost om Karesuando.

Saivomuotka ligger vid Muonioälven och nära gränsen till Finland. Byn är belägen i de östra delarna av Kiruna kommun. Till centralorten Kiruna är det 22 mil. Enkel väg. Till Pajala, centralorten i grannkommunen, är det bara 13 mil. Det var tidigare en småort, men befolkningen hade 2015 minskat till under 50 personer.

Saivojoggen arrangeras varje sommar

Idrottsklubben i byn bildades 1949, och den är fortfarande aktiv. Något lag i seriespel har inte byn, men klubben arrangerar tävlingar som t ex Saivojoggen varje sommar. Terränglöpning för alla åldrar och distanserna är 2,5 km, 7 km och 11,5 km.

Fotboll spelades på idrottsplatsen i form av lokala byaserier och vänskapsmatcher mot byarna runt omkring. En enda säsong har klubben i det nationella seriesystemet. 1954-55 deltog Saivomuotka IK i Norrbottensserien Klass 3 Karesuando. Här blev Saivomuotka fyra i kamp med lag som Parkalompolo IK, IK Bäcken, Kitkiöjoki och Karesuando SK. Varför blev det då bara en säsong i det nationella seriesystemet? Ja, långa resor och svårigheter att få ihop fullt lag kan ha varit en orsak. Någon som vet mer om fotbollen i byn, hör av er till goran@idrottsplats.se

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2022-07-04

Klubbmärke från Ingemar Bergs klubbmarken.com

Fakta

Förening
Saivomuotka IK
Bildad
1949
Dräktfärg
Idrottsplats
Saivomuotka IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Nedlagd. Senast i Norrbottensserien Klass 3 Karesuando, 1954-55
Ort
Saivomuotka
Kommun
Kiruna kommun
Landskap
Lappland
Invånare
44 (2020)
Hitta hit

Se kartan för närmare beskrivning. Idrottsplatsen finner du på den västra sidan av väg 99 som är genomfartsleden i Saivomuotka.

Tid för besök