Alunvallen

Degerhamn

Degerhamns IF eller Degis som klubben kallas för var förra säsongen och 2011 södra Ölands enda aktiva fotbollslag. Men i år (skrivit 2013) har Degis fått konkurrens av HAIK igen (Hulterstads AIK) . Båda klubbarna är små landsbygdsföreningar med endast ett seniorlag representerat. Båda hör hemma i div. 6 och deras idrottsplatser är enkla men helt i min smak. Här är det inte konstgräs, löparbanor, närbelägna betongbyggnader, köpcentrum eller annat ickenostalgiskt. Här är det charm, vacker natur, lite slitet och doft av gräs.
I en gammal fotbollsbok står det att idrottsplatsen i Degerhamn invigdes samma år som DIF bildades men det får vara oklart om det gäller nuvarande Alunvallen eller om det är klubbens tidigare hemmaplan Svarta Valla. Den tar vi också en titt på nedan.

När man åker utmed väg 136 som går från norra Ölands spets till södra Ölands spets så ser man Alunvallens blåa entréskylt från bilfönstret. Den bortre långsidan vetter mot det öländska ödelandskapet alvaret. Åker ni till östra sidan och besöker Kvarnvallen i Hulterstad så har ni alvaret ännu närmare inpå fotbollsplanen .   Entréskylten på Alunvallen  är i någon sorts metall med annorlunda  design ovanför. Rätt snygg måste jag säga.   Efter entrén som är ungefär vid mittplan så möts vi av klubbhus och omklädningsrum på vardera sida . Sen har vi planen framför oss med ett blått hängräcke samt ett antal parkbänkar framför. 2 st avbytarbås i plexiglas finns också här. Här hade det dock varit finare med blåa avbytarbås i trä målat i blått och vitt .   Motsatta långsida är lite mer nedgången med ett chanserat stängsel, lite publikplatser på träbänkar där gräset vuxit lite för långt för en robotgräsklippare. Men ändå charmigt för en nostalgiker.

Vid mitt besök i maj 2011 så mötte jag en trevlig skäggprydd vaktmästare med riktig härlig öländsk dialekt.   Då jag samlar på klubbnålar så frågade jag honom om de hade sådana till försäljning.   – Visst har vi det, häng med i klubbstugan.   Där plockar han fram en pepparkaksburk med nålar.   – Två stycken vill jag köpa av er.   – Då blir det 40 kr   Sen vänder han sig mot mitt ressällskap och säger med riktig öländsk dialekt samt en gnutta charmig försäljningsteknik.  
– Då ska du förstås ha 2 st med :)

Förutom Alunvallen så ska vi även titta till klubbens träningsplan med. Den heter Svarta Valla och var DIF´s tidigare hemmaplan. Vad den fick namnet Svarta Valla har jag ingen aning men om någon ölänning vet så får ni gärna kontakta mig. Jag hade annars gärna döpt den till Lutavallen eller Backavallen. Borde vara omöjligt att få en boll att ligga still utan att den börjar rulla ner för backen – planen. Svarta Valla ligger strax norr om Alunvallen.

Fakta

Förening
Degerhamns IF
Bildad
1926
Dräktfärg
blå tröja, blå byxa, blå strumpa.
Idrottsplats
Alunvallen
Invigd
1926
Publikrekord
?
Serie
2014: Herr; Div. 6 Kalmar/Öland. Sen dess vilande
Ort
Degerhamn
Kommun
Mörbylånga kommun
Landskap
Öland
Invånare
331 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Följ Ölands mainroad väg 136 söderut från Färjestaden så stöter du på Alunvallen på din vänster sida strax efter samhället Södra Möckleby.

Tid för besök
2011