Älvsereds IP

Älvsered

Vill du gifta dig med mig? 

IF Älvena. Laget med detta vackra namn hör hemma i västgötska Älvsered fast orten tillhör halländska kommunen Falkenberg och ligger då i Hallands län. Låter det rörigt? Jo, det kan man hålla med om. Här i Älvsered bor ca 450 personer. Orten ligger vackert kring Högvadsån och andra vattendrag med kyrkan mitt i byn. 
En ort som länge präglats av textilvaror, postorderförsäljning och varuhusshopping. På orten fanns i många år shoppinghuset Älvsereds Postorder och sedan även Älvsereds Shoppingcenter men det gick i konkurs 2011. Konkurrensen mot närliggande jätten Gekås tuffa expansion var nog en stor bidragande orsak. 


Snart på Hemnet? 

Tyvärr är det inte bara shoppingcentret som fått stänga ner. Även fotbollslaget har legat nere sen 2018 då herrlaget spelade sin senaste säsong och då ihop med BK Viljan (från Fagered). På IF Älvenas facebooksida står att läsa att inför kommande årsmöte att man kommer diskutera möjligheten med att sälja idrottsplatsen. Att en idrottsplats hamnar på Hemnet har dessvärre inte varit helt ovanligt de senaste åren. Bl.a. har vi sett Ignaberga IP och nu senast även Snälleröds IP

 
Ett frieri mitt i matchen. 
Johnny Larsson minns en märklig matchhändelse i en B-lagsmatch på Älvsereds IP mellan Viljan/Älvéna och Bänared i april 2016.  

Jag kommer ihåg att jag var målvakt denna match och att domaren blåste av matchen av någon konstig anledning och att jag/vi inte fick sätta igång spelet vilket jag tyckte var väldigt konstigt så jag han med att säga några väl valda ort till honom innan han lugnande mig och sa att jag snart fattar vad det handlar om  Det hela handlade om ett förbestämt och annorlunda sätt att fria på. Domaren blåste i pipan och en av spelarna från IFK Bänared rusar bort till sin väska. Plockar upp en bukett blommor, tar av sin matchtröja. Under matchtröjan har han en t-shirt med texten ‘Marry me’ Därefter springer han till sin sambo. Hela storyn kan ni läsa på Expressens hemsida. Matchen då? Den slutade 2-2. För Johnnys del så blev det hela ca 14,5 år i IFK Bänared och ca 500 matcher. Kolla in deras unika idrottsplats! Men skorna har Johnny inte lagt på hyllan. Nu har färden gått vidare till moderklubben Rolfstorp/Skällinge. 
 
Ett straffmaraton utan slut.. 
Här kommer en berättelse från Urban Lidrot. För övrigt. Mannen som driver sajten https://fotbollsplaner.blogspot.com/ 
- 1961 och jag var 12 år och fått tillåtelse av mina föräldrar att cykla till Älvsered och titta på Högvadsmästerskapen i fotboll. En tävling mellan Holsljunga, Mjöbäck och Älvena herrlag. Holsljunga lyckades inte så bra medans det blev helt jämnt mellan Mjöbäck och Älvena. Det blev straffar som fick avgöra och det blev olidligt spännande och trots att det lades 50 straffar blev det inget avgörande. I mål för Älvena stod en jätte som hette Bror Bengtsson och för att göra det extra svårt för Mjöbäcks skyttar svingade han sina jättearmar fram och tillbaka och jag överdriver inte när jag säger att han nära nog räckte från ena stolpen till den andra. Mjöbäcks målvakt var minst 25 cm kortare men vig som en katt och räddade lika många straffar som Bror. Mörkret lägrade sig och domare fann för gott att blåsa av matchen som sedan fick spelas om och där gick Älvena segrande ur.  Apropå Mjöbäck så rekomenderar vi ett besök på deras vackra idrottsplats Hallevi.
Kan avsluta med att mina föräldrar var glada när jag kom lyckligt hem. Bror jobbade också som ordningsvakt på danserna. Man kan ana att han inte var så rolig att tas med om man inte skötte sig, speciellt med de jätte armarna. 
 
Nollan Bror! 
Åter till jätten Bror som under 18 timmar och 28 minuter höll rekordet att hålla nollan för Älvena och var under den tiden rekordhållare i hela Sverige. Rekordet höll på att slås betydligt tidigare då vänsterbacken i Älvena skulle skoja med Bror och drog iväg ett skott mot Brors mål och skanderade  
Är du med på denna! Skottet tog precis uppe i trädklykan men studsade ut som tur var. 
 
Allt är inte nedstängt i Älvsered

Efter konkursen med Älvsereds Shoppingcenter så har det i det gamla varuhuset öppnat upp ett Motell. Inte bara ett vanligt boende utan även med utställning av gamla bilar och annat från 50-60talet. Helt klart värt ett besök med både mat och boende till humana priser. Motellet heter Route154 och ligger som namnet låter utmed väg 154. 
 
Älvsereds Idrottsplats 

Idrottsplatsen ligger i samhällets norra delen, synlig utmed väg 154. Omgiven av skogen och beteshagar så har den ett vackert läge för de som passerar utmed riksvägen. Strax öster om idrottsplatsen ligger resterna av det som varit en träningsplan. Vid mitt första besök 2019 var idrottsplatsen fortfarande i gott skick (dom första bilderna i serien nedan). Målställningarna stod på plats och matchklockan fanns redo för en ny säsong. Men tyvärr blev det ingen mer säsong. I somras (2023) gjorde jag ett återbesök och då var det tyvärr en vemodig syn jag möttes av. Målställningarna var nu undanställda och själva fotbollsplanen har nu övergått till att bli en beteshage istället. 
Idrottsplatsen invigdes 1968 och hann nätt och jämnt alltså fylla 50 år innan det roliga tog slut. Apropå övergivet så får ni hålla koll på vårt bokprojekt ‘Det var en gång en idrottsplats.. 
 
Fotboll i Älvsered 
Tittar vi till historiken för fotboll i Älvsered så får vi dra tillbaka till slutet av 1920-talet när Älvsereds IK gjorde seriedebut. Men 1936 upphörde den klubben och istället föddes IF Älvena. 1955 inviges Älvenas första gräsplan Rydvalla men den blev inte långlivad då marken var alldeles för sank. På resultatsidan är det framförallt damlaget som varit på framfarten. Två säsonger i division 2 under 1990-talet och flera topplaceringar i division 3. Sista säsongen i egen regi blev 1998 när man kom sist i division 2. Därefter gick man ihop med Ullareds IK och spelade fram till säsong 2004. Herrlagets bästa notering är 1972 när man kom två i division 6. Vi får hoppas att föreningen kan göra comeback igen. En ort som Älvsered behöver verkligen en idrottsplats och fotbollslag igen. 

Tack till Ingemar Berg (klubbmärken.com), Urban Lidrot och Johnny Larsson.
Har du något minne som du vill dela med dig av från Älvsereds IP ? Hör gärna av dig till oss mats@idrottsplats.se :)

Fakta

Förening
IF Älvena
Bildad
1937
Dräktfärg
Röd tröja, vita byxor
Idrottsplats
Älvsereds IP
Invigd
1968
Publikrekord
Serie
Herr, 2018 div. 7 Halland. Dam, div.2 södra Götaland
Ort
Älvsered
Kommun
Falkenbergs kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
441 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2023