Gillevi

Ödskölt


Dalsland kallas ofta för " Sverige i miniatyr", efter ett uttalande av en gammal prins vid namn Eugen. Det kan stämma för här finns slätter, mängder med sjöar, ett fjäll, härlig sandstrand och stora städer .
Det sistnämnda kan vi dock stryka då Åmål är största ort med ca 9000 invånare.
Vi kan dock lägga till att det delvis liknar Norrlands inland för det är många orter i Dalsland som har avbefolkats och det är ganska glest mellan orterna.
Orter som Ödeborg, Ödeby och Ödskölt påminner om detta. Sen finns det en del sköna ortsnamn med som måste nämnas som Dals Rostock och Stora Bön. Jag hade nöjet att besöka landskapet förra sommaren och passade då på att åka runt även och se några idrottsplatser, ovanligt va ?
Förutom 'måste platserna' Billingsfors och Fengersfors som ni redan sett så valde jag att försöka hitta ett par av de nedlagda planerna med.

Vi tar oss från förra uppdateringen i Fengersfors via 'åkesjukevägen' tillbaka till något mer lättåkta väg 164. Sen via Bengtsfors och Billingsfors så är det ca 30 km tills vi kommer till Gillevi Idrottsplats utanför byn Ödskölt. Byn hette tidigare det något märkliga namnet Asketveten
Eller idrottsplats är kanske fel att kalla det för.
Gillevi ligger väl synligt från väg 172 så den som vill besöka planen behöver bara följa vägen. Många har åkt förbi planen men få har nog brytt sig om den och det är väl en anledning till att ännu en landsbygdsförening fått lägga ned.

Detta var dock hemmaplan för nedlagda Ödskölts IF som existerade från 1949 tills 1987.
1974 fick Gillevi faktiskt känna på div. 3 spel men det var inte Ödskölt som var något av lagen. Det var div. 3 matchen mellan Bengtsfors och Hallstahammar. Planen i Bengtsfors var ospelbar p.g.a. regn så då fick Gillevi få äran istället. By the way, Hallstahammar vann med 3-0.
Som bäst nådde Ödskölt div.5 vid två tillfällen. Dock retur till sexan året efter båda gångerna.
1987 var sista året som Ödskölts IF hade lag. Laget kom sjua i serien av elva lag. Av de lagen från den serien är det bara Tösse IF, Ärtemarks IF, Ellenö IK och Stigens IF som fortfarande har lag.
De andra lagen i serien har det gått så här med:
Håbols IF, nedlagt 1998
Rölanda IF, nedlagt sen 2001
Rådanefors IF, vilande sen 2011
Gestads SK, vilande sen 2008
Ödeborgs IF, vilande sen 2013
Och titta vi tillbaka ytterligare två år till 1985 så hittar vi ytterligare tre klubbar från Ödskölts serie som inte finns längre.
Laxarby IF, vilande sen 2009
Stora Böns IF, nedlagt sen 1990
Sundals Ryrs IF, nedlagt sen 1986
Landsbygdsdöden har tagit hårt på de dalsländska klubbarna de sista 30 åren. Nu är ju dock detta inget undantag på den svenska landsbygden, i Småland, Västergötland osv. ser det likadant ut.

Idag är fotbollsplanen mer eller mindre en åker, målen och byggnaderna finns förvisso kvar men ska det bli någon mer fotboll på Gillevi så krävs det lite mer än en handjagare.

Tack till Svante Bernhard och Pontus Nordwall för historik.

Fakta

Förening
Ödskölts IF
Bildad
1936
Dräktfärg
Grön tröja, vita byxor
Idrottsplats
Gillevi
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen 1987
Ort
Ödskölt
Kommun
Bengtsfors kommun
Landskap
Dalsland
Invånare
Ingen uppgift. Ödskölt socken , 411 invånare (enligt SCB 2000)
Hitta hit

Utmed väg 172 i Dalsland. På vänster sida om man kommer norrifrån. Någon km strax efter Ödskölt.

Tid för besök
Juli 2012