Minnesbergs IP

Minnesberg


Ej besökt, bilder inskickade av Per Göransson.

Någon som minns Minnesberg ? Inte jag i alla fall, innan jag fick ett mail av Per med bilder från Minnesberg så hade jag aldrig hört talas om varken fotbollsföreningen eller orten. Det är tacksamt i denna branschen, man får lära sig mycket om Sverige. Udda mindre orter som Blåningsmåla, Flygsfors och Kastlösa hade jag med all säkerhet aldrig annars hört talas om.

Minnesbergs IF är en liten förening som lever vidare tack vare ett fåtal människor som väldigt länge har haft detta som sin stora kärlek. Vad vore många föreningar utan dessa människor ? Vi kan säkert se en liknelse från t ex Grönskogs IF från Småland. De hade säkert bara ett fåtal människor som skötte det mesta från planritning,styrelsejobb till att rekrytera spelare. Tyvärr lever inte den föreningen vidare och deras idrottsplats såg ut så här när jag besökte den 2009. Se länk.

Nedan följer en berättelse av Per Göransson;

Mitt fotbollsintresse rör inte bara sporten, utan även hur fotbollen engagerar och påverkar i det omgivande samhället.

I orten Minnesberg, som ligger mellan Svedala och Trelleborg, verkar sedan 1935 föreningen Minnesbergs IF.

Att föreningen, trots byns nedlagda tegelbruk och ändrad vägsträckning, ännu är vid liv beror framförallt på ett glödande personligt engagemang från ett fåtal personer. Det är tack vare dessa personer som föreningen fortfarande existerar.
Bl.a. har föreningen haft samma ordförande och kassör i totalt över 100 år !!
Men vad händer när dessa personer inte orkar längre. Hoppas det verkligen finns de som vill ta över även om det säkerligen innebär noll kronor i extra inkomst.
Div.7 spelar klubben i men i inomhusfotboll har klubben gjort det bra ifrån sig.

Spelartruppen är idag inpendlande från Malmö, Trelleborg och Svedala.

Under högstadietiden cyklade vi ibland de 8 km från Svedala till Minnesberg och tittade på MIF som på den tiden låg i toppen av division fem och hade en ganska talrik publikskara.

Jag har varit här några gånger även i vuxen ålder. Denna gång tog jag kameran med mig och plåtade lite.

Dagens match den 29 september 2013 var mellan Minnesbergs IF och FC Helsingkrona i Div 7 Sydvästra Skåne. Minnesberg vann matchen med 3-1, men mitt syfte var att visa miljön.

Fakta

Förening
Minnesbergs IF
Bildad
1935
Dräktfärg
vinröd/blå tröja, blå byxa, blå strumpa.
Idrottsplats
Minnesbergs IP
Invigd
1944
Publikrekord
Som ordförande sa. - Över hundra har vi väl någon gång haft.
Serie
2014: Herr; Div. 7 sydvästra Skåne
Ort
Minnesberg
Kommun
Trelleborgs kommun
Landskap
Skåne
Invånare
88 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Vid väg 108 mellan Trelleborg och Svedala ligger det gamla tegelbruksamhället Minnesberg. Idrottsplatsen ligger synlig utmed vägen vid infarten till samhället.

Tid för besök