Mjörnvallen idrottsplats Alingsås

Alingsås

Kaféstaden Alingsås med den vackra idrottsplatsen Mjörnvallen.  


En idrottsplats som visade upp sig på bästa sätt och som också belönades med en plats i vår årliga almanacka, Idrottsplatskalendern. Den hittar ni mer om här. Ta fram kartboken. Tänk dig att du ska rita en pyramid mellan tre städer. I den västra delen har vi Göteborg och i den östra delen Borås. I toppen hamnar då den pittoreska staden Alingsås. En ort som går under benämningen ‘Sveriges kaféstad’. Det bor ca 27 500 invånare i Alingsås och det finns ca 25 kaféer där, enligt wikipedia. Ingen dålig skalp. 

A-lagen 
Om vi tittar till de båda a-lagen för Alingsås IF. Herrlaget slutade på en fjärde plats i div. 3 nordvästra Götaland säsongen 2023.  En serie som de tillhört de senaste fem säsongerna. Damlaget spelade i Elitettan och nådde en tredje plats vilket innebar kval till Damallsvenskan. I kvalet blev dock Brommapojkarna för svåra, även om första matchen slutade 0-0 i Alingsås. I returen vann BP med 6-0. Dock vann Alingsås mot BP i publik i kvalet. 543 personer i Alingsås (den matchen spelades dock på Gerdskenvallen) mot 356 åskådare på Grimsta i Stockholm. 
 
Mjörnvallen vid sjön Mjörn 
Ca 2 km väster om stadens järnvägsstation hittar vi den stora sjön Mjörn. Det är också här vid dess östra strand som idrottsplatsen Mjörnvallen invigdes den 6:e juni 1915. Ett bra val av plats och namn. Ett bygge som bl.a. finansierades av Sparbanken Alingsås. 20 år senare var det dags för läktaren att invigas och även här var bl.a. banken givmild och bidrog. Publikrekordet på Mjörnvallen för Alingsås IF kom i derbyt mot Holmalund år 1971 då 2 186 personer kom på besök. Men det är inte den högsta publiksiffran på Mjörnvallen. Läs mer om det längre ner i artikeln. 
 
Första besöket 
I samband med en familjesemester i juli 2009 var vi på väg från Lysekil och hade då bestämt en välbehövlig paus i Alingsås. Givetvis för att inta en fika på ett av stadens alla kaféer men också ett besök på Mjörnvallen. Den vackra grönvita entrén med idrottsplatsens namn och föreningens klubbmärke var tyvärr i mycket dåligt skick. Även den gamla läktaren från 1935 var i dåligt skick, brädor var ruttna och ena gaveln med spröjsande fönster behövde support av en regel. Vid läktaren mötte jag en av vaktmästarna. Han berättade då att man 2001 försökt renovera läktaren. Men rivningen blev tyvärr ett faktum några år senare. Men idrottsplatsen får iallafall befinna sig på samma plats. En annan stads anrika idrottsplats som tyvär gick helt i graven var Gamla Värendsvallen i Växjö. Mer om den kan ni se här https://www.idrottsplats.se/l/idrottsplatser/gamla_varendsvallen_vaxjo

Läktaren rivs
2013 rivs läktaren från 1935 och hela idrottsplatsen genomgår en ordentlig upprustning genom Serneke. I många fall när man river en vacker läktare så blir ersättaren inte lika charmig utan mer en modern och intetsägande byggnad. I Mjörnvallens fall så blev ersättaren en modern träläktare med gammal känsla. Precis som på den gamla versionen så finns det omklädningsrum undertill.  Byggnaden är målad i vitt och grönt, har två pyramidliknande trappor som leder upp till läktaren och gröna pelare som stöttar upp taket. Det enda som saknas är de spröjsade gavelfönstren. Mjörnvallen är säkert redan nu ett intressant objekt för många idrottsplatsfanatiker men i framtiden så kommer den att vara ännu mer attraktiv. 

 
Landskamp med hemmsonen 
Den 5 juni 2001 (en dag innan Mjörnvallens födelsedag) så blev det U-21-landskamp på Mjörnvallen. EM-kvalmatch mellan Sverige och Moldavien. En väldigt passande spelplats. I det svenska laget fanns nämligen bl.a. hemmasonen Johan ‘Påven´ Elmander. Johan föddes i Alingsås 27 maj 1981. Hans karriär började i Alingsåsföreningen Holmalunds IF. Därefter gick karriären vidare till bl.a. Örgryte IS, holländska Feyenoord, danska Bröndby, franska Toulouse, engelska Norwich City, turkiska Galatasaray, engelska Bolton Wanderers samt flera andra lag. Förra säsongen (2023) så var Johan noterad för moderklubben Holmalunds IF igen. 
Slutresultatet i landskampen undrar ni över kanske? Sverige vann med 3-0 varav hemmasonen Johan Elmander gjorde ett av målen. De andra målen gjordes av Zlatan Ibrahimovic och Pontus Farnerud. 
Totalt blev det 30 matcher och 12 mål i U21-landslaget för Elmander. Ännu fler landskamper blev det sen i herrlandslaget där det blev hela 85 matcher och 20 mål. Även om Moldaverna förlorade så måste de ändå ha njutit av denna vackra kulturskatt, och sen får man ju hoppas att de fick prova på svenskt fika på något av stadens alla kaféer. 
 
Föredrag
En solig vårdag i slutet av april 2023 var jag inbjuden till Alingsås Idrottshistoriska Sällskap för att hålla en föreläsning om boken Idrottsplatsen i våra hjärtan och Idrottsplatsnostalgi. Boken kom ut 2016 och där finns givetvis Mjörnvallen med. Skulle det komma en uppföljare till boken så är jag säker på att Mjörnvallen åter finns med som aspirant.

Tack till Åke Aronsson Alingsås, Klubbmärken.com och Alingsås Idrottshistoriska Sällskap

Fakta

Förening
Alingsås IF
Bildad
13/3-1906
Dräktfärg
Grön tröja, gröna shorts, vita strumpor
Idrottsplats
Mjörnvallen
Invigd
6 juni 1915.
Publikrekord
År 2001. U21 EM-kvalmatchen publiksiffran var 3323 personer.
Serie
2023: Herr, div 3 nordöstra Götaland. Dam: Elitettan.
Ort
Alingsås
Kommun
Alingsås kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
27 433 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
April 2023

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här